focs piromusical / DGM

Què ens ha deixat el 2019 a Sant Andreu?

Societat

Fer balanç d’un any no sempre és fàcil i ni tot és blanc, ni tot és negre. La vitalitat d’un nucli urbà de 55.000 habitants dona per moltíssimes notícies i anècdotes que omplen l’actualitat del dia a dia. Si més no, des de L’Exprés de Sant Andreu hem volgut agrupar l’any que deixem enrere en set blocs perquè siguin els lectors els qui facin balanç sobre què ha sigut el 2019 i què els pot deparar als andreuencs el 2020.

 

MOBILITAT
Segurament la notícia de l’any a escala urbanística ha sigut l’obertura del primer tram pacificat del nou carrer Gran de Sant Andreu. Després de mesos d’obres, els veïns ja tenen preferència a la columna vertebral del nucli urbà, fet que ha ajudat a crear un nou vial més amable amb els qui passegen. En canvi, el projecte que ha quedat a l’aigüera ha sigut la reforma de la Meridiana, la qual encara no té ni projecte (i ni se l’espera a partir de Fabra i Puig direcció Vallbona).

Pel que fa a la xarxa ferroviària, l’estiu s’ha saldat amb les obres a l’L1 de metro que han afectat a tots els usuaris des de Fondo fins al Clot, alhora que la Generalitat ha supeditat la reanudació de les obres de l’L9 a l’aprovació dels pressupostos del 2020. En el mateix sentit, l’administració catalana també s’ha desdit de portar la línia vermella fins a l’estació de Rodalies de Badalona i només es planteja obrir dues estacions més a la ciutat veïna. En canvi, Adif ja ha tret a concurs públic la finalització de les obres de la nova estació de Sant Andreu Comtal.

Imatge del nou carrer Gran de Sant Andreu / DGM

HABITATGE
Com ja ho va ser el 2018, el 2019 ha tornat a ser un any dramàtic en la matèria habitacional. En dotze mesos només s’han entregat una quarantena de pisos públics a Sant Andreu de Palomar, i aquests han anat destinats a joves amb uns ingressos molt superiors a la mitjana. De fet, el mercat de lloguer privat tampoc ha volgut decréixer i ha situat a Sant Andreu com un dels districtes on més s’inflen els preus.

Per frenar aquesta tendència, la Fabra i Coats ha sigut l’escenari del I Congrés de l’Habitatge de Catalunya que han organitzat les entitats prohabitatge (i que ja han posat els ulls sobre el BBVA). Un vessant de lluita que contrasta amb la violència del sector empresarial, el qual no ha tingut remordiments a contractar a empreses com Desokupa per expulsar veïns de Sant Andreu. En aquest sentit, alguns dels andreuencs afectats per l’onada especulativa han decidit plantar cara als voltors i fins i tot s’han tancat a l’Ajuntament de Sant Andreu per exigir solucions.

Entrega dels habitatges de la Fabra i Coats // AJUNTAMENT DE BCN

EQUIPAMENTS I PATRIMONI
2019 tanca sense cap nou equipament inaugurat (i això que hem tingut fins a tres campanyes electorals, una d’elles per partida doble). Per ara resta en construcció la segona fase del Parc d’Antoni Santiburcio que ja comença a prendre forma i les màquines (per fi) han començat a aixecar el nou Mercat de Sant Andreu. Una reforma llargament reivindicada i que també s’ha activat en aquest darrer curs ha sigut la rehabilitació de la cúpula de la parròquia (avui dia recoberta per un esquelet de bastides).

Seguint la mateixa línia patrimonial, el curs també ens ha deixat la descoberta de dos trams del rec Comtal a les Casernes, on per cert, sembla que els projectes van agafant embranzida. En aquest darrer mes de desembre l’Ajuntament ha anunciat la licitació d’una promoció que tindrà prop de 150 habitatges i ha cedit un solar perquè una fundació en construeixi una vuitantena més. A banda, ja ha sortit a licitació la redacció del futur poliesportiu, com també s’ha anunciat la construcció de l’Espai Jove Jaume Oller.

Respecte a la memòria, fer èmfasi en el faristol que l’Ajuntament va instal·lar a tocar de La Cinètika en record de les víctimes del bombardeig feixista a la Guerra Civil. Conflicte armat que de ben segur s’estudiarà al tercer institut públic que ha obert les portes a Sant Andreu. On ja fa anys que treballen sobre la qüestió és a l’Escola Mestre Gibert, que des de fa dècades reclamaven annexionar-se el solar per ampliar el seu pati i que finalment han aconseguit mitjançant una expropiació.

Interior del Mercat de Sant Andreu / IMMB
Interior del futur Mercat de Sant Andreu / IMMB

POLÍTICA
Si per alguna cosa serà recordat el 2019, serà per la intensitat política. Més enllà de les reiterades concentracions a la plaça d’Orfila de cada dijous al vespre o els talls a la Meridiana per reclamar la llibertat dels presos polítics, els veïns de Sant Andreu han sigut cridats fins a quatre vegades a les urnes i a cada volta la formació guanyadora ha sigut una diferent (només el PSC ha cantat victòria dues vegades).

Mentre que a les primeres eleccions generals es van imposar els socialistes, a les del passat mes de novembre la victòria va ser per ERC. Pel que fa a les municipals, Sant Andreu del Palomar es va convertir en un dels darrers bastions de Barcelona en Comú a la ciutat i a les europees la formació de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, va haver de veure com els socialistes li passaven per davant. De fet, la també socialista i exregidora, Carmen Andrés, ha sigut anomenada diputada a les Corts espanyoles i la nova formació d’ultradreta, Vox, no ha aplegat una gran benvinguda per part del veïnat.

Pel que fa al Govern de Sant Andreu, Laia Ortiz va decidir posar punt final a la seva carrera política exercint com a regidora del Districte fins a l’últim dia del mandat i ara és Lucía Martín qui li ha agafat el testimoni al capdavant de la màxima responsabilitat. Qui continua al càrrec és la presidenta del Districte, Montse Benedí, qui va tornar a rebre la confiança de tots els partits polítics del ple.

Lucía Martín, nova regidora de Sant Andreu // EN COMÚ PODEM

ESPORTS
Esportivament el darrer any ha sigut d’or. Tot i que la UE Sant Andreu es va quedar fora del playoff d’ascens, els quadribarrats han conquerit la Copa de Catalunya. Un trofeu que ha situat el club en el més alt del podi, com també ho van fer els atletes que van competir al darrer Correbarri.

En la mateixa línia, el boxejador Sandor Martin també ha tocat el cel a Sant Andreu, després de proclamar-se campió d’Europa en la seva categoria. En un altre ordre esportiu, si ens fixem a la piscina del CN Sant Andreu, el que s’ha viscut allà ha sigut una pluja de medalles. Fins i tot l’andreuenca Jessica Vall ha sigut reconeguda com a millor esportista de l’any, mentre que la seva companya Àfrica Zamorano s’ha encarregat d’obrir la Festa Major de Sant Andreu des del balcó de l’Ajuntament.

Els andreuencs aixequen la segona Copa de Catalunya del club // JUDIT ANDREU – UESA

ECONOMIA
Pel que fa als afers de la butxaca, el centre comercial de La Maquinista ja esclafa motors per dur a terme la seva ampliació i aquests darrers mesos ha posat en marxa la primera gran reforma interior des que es va inaugurar. Un model econòmic que xoca directament amb el que intenta promoure la Fira d’Economia Solidària, que enguany ha assolit un nou rècord d’assistència. On segurament no hi vagi ningú serà a les cases d’apostes, ja que aquestes han sigut vetades a tot el territori andreuenc.

Si bé guanyar diners mitjançant màquines escurabutxaques no és el mètode ideal, fer-ho de forma suposadament corrupta encara ho és menys. Si més no, els tribunals han dictaminat que a les obres de l’estació de La Sagrera no s’ha produït cap desfalc econòmic i la causa que es va obrir ha quedat pràcticament tancada. De fet, aquest projecte ferroviari s’ha tornat a posar en marxa gràcies (sobretot) a l’activació del mercat immobiliari, en el qual també participa activament l’Ajuntament de Barcelona.

Entre les operacions econòmiques de l’any, però, no podem oblidar la venda de la històrica Clínica Sant Jordi a HM Hospitales o les noves mesures antigentrificació que ha posat en marxa l’Ajuntament al carrer Gran de Sant Andreu. Per últim, destacar que el Forn Trinitat ha tornat a assolir un nou èxit professional en situar-se entre els millors forns de pa del país.

La Clínica Sant Jordi ara és propietat d’HM Hospitales // ARXIU

SUCCESSOS
Per últim, les notes negatives de l’any que segurament quedaran reflectides en format de successos. El 2019 ens ha deixat dues víctimes mortals en accidents de trànsit, una al carrer de Santander i l’altre a tocar la Ronda del Litoral. A banda, el neguit també s’ha apoderat del veïnat després de descobrir que a la plaça interior on hi ha el Casal d’Avis de Mossèn Clapés hi actuava un franctirador que es dedicava a matar gats i coloms. Uns actes lesius contra la integritat dels animals que, en alguns casos, s’ha resolt satisfactòriament, com quan els cossos policials van decomissar 18 gossos que es trobaven en condicions insalubres.

Pel que fa a les violències i els repunts delictius, cal recordar com Sant Andreu va sortir al carrer per denunciar l’agressió sexual a una menor. Una xacra que ha adquirit altres formats, com les discriminacions LGTBI-fòbiques, o la lleu pena de presó que va caure sobre un home per apallissar a dues noies lesbianes. A banda, aquestes violències també s’han constatat a l’esfera política, després que la regidora Montse Benedí denunciés haver sigut víctima d’un cas d’assetjament a la mateixa seu del Districte.

Entre altres successos, l’any també ha tancat amb l’home que va ser tirotejat per l’esquena, alguns dels trofeus de la UESA en parador desconegut i diversos vehicles i contenidors calcinats, després de ser objecte de diferents piròmans.

Moto i cotxe afectats pel foc provocat per un piròman / TERESA BERNI

1 Comentari

  1. Ho sento pero que la noticia esportiva del barri sugui que un equip d una categoría inferior no ha asolit un play-off es una manca de respecte per la resta d esports, basquet, handbol, hoquei o el que sigui, hi ha vida mes enlla del fútbol ……res a dir dels nadadors del natacio pero sincerament fa bastants anys que la clasificació de la UESant Andreu sigui mes rellevant que la del cualsevol dels equips esmentats ….

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*