El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Descoberts dos trams del Rec Comtal a les Casernes

Societat

Obres amb sorpresa. El Servei d’Arqueologia de Barcelona ha identificat dos nous trams del Rec Comtal als terrenys de les Casernes de Sant Andreu, després que al febrer els operaris de les obres es trobessin unes estructures mentre feien moviments de terres. Per ser més precisos, cal tenir en compte que la troballa no s’ha produït a la zona més propera al carrer Gran de Sant Andreu, sinó que ha sigut en el tram de la futura rambla verda que unirà el carrer de Palomar amb el passeig de Santa Coloma (per sota de Torras i Bages).

 

La descoberta ha sigut en el mateix punt on ja se sabia de l’existència del pas del Rec Comtal i de l’aqüeducte romà. Mentre que aquest darrer va ser la font de l’antiga Barcino, cap al segle IX la canalització del Rec Comtal va venir a substituir la infraestructura imperial. De fet, tant el Rec com l’aqüeducte naixien a una zona imprecisa propera al riu Besós, a la zona de Montcada, i tenien un recorregut d’uns 13 quilòmetres fins arribar a la ciutat.

Tot i que la seva funcionalitat no va variar gaire al llarg de la seva història (dotar d’energia als molins fariners, regar els camps i dotar d’aigua als ciutadans) el Rec va patir nombroses modificacions en la forma i el traçat al llarg del seu mil·lenni d’existència. L’any 1929, amb motiu de la construcció de les casernes del Regiment d’Artilleria Lleugera Núm. 7 i de l’edifici de la “Maestranza de Artilleria”, es va haver de desviar el traçat del Rec Comtal, motiu pel qual es va modificar el recorregut.

Si bé el nou traçat del Rec passaria a discórrer per l’actual carrer de Fernando Pessoa, ha sigut ara quan s’han localitzat dos trams del traçat original del Rec Comtal, que fou anul·lat per construir les Casernes. En total s’estan documentant fins a 24 metres de longitud entre els dos trams, amb una profunditat aproximada de 3 metres. Pel que fa a la llera, aquesta hauria tingut una amplada entre els 2,5 i els 4 metres a la part inferior i 6 metres a la part superior.

Des del febrer que els experts treballen sobre els terrenys / OSCAR VARAS

Tal com ha comunicat l’Ajuntament de Barcelona, el procés d’excavació està permetent documentar fins a dues fases constructives de cronologia indeterminada, així com investigar els diferents nivells de neteja del rec i les nombroses deposicions fluvials de sedimentació lenta. En el cas del tram de rec localitzat a tocar del passeig de Santa Coloma s’han localitzat un mur a banda i banda de la llera, a la seva part inferior, i que canalitzaria el curs de l’aigua. La intervenció arqueològica continuarà durant les properes setmanes, de manera que es pugui acabar de documentar la totalitat dels dos trams descoberts.

Fotografia | Oscar Varas

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt