El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El PSC pispa la victòria a ERC i l’unionisme es consolida

Política

Nit electoral de foto-finish. De quedar relegats del panorama polític, a ressuscitar. El Districte de Sant Andreu s’ha tornat a vestir de vermell socialista després d’anys en caiguda lliure. L’efecte Pedro Sánchez i la històrica participació contra l’extrema dreta (79,4%) han donat la primera plaça al PSC, formació que ha sentit l’alè d’ERC fins al darrer moment de l’escrutini. Respecte als Comuns, primera força en les dues darreres eleccions generals, els de Jaume Asens han perdut un de cada tres suports.

 

Més enllà dels resultats, la tònica general d’aquest 28-A ha sigut l’elevadíssima participació. Sant Andreu s’ha bolcat a les urnes fins al punt que s’ha superat en més de 10 punts el registre que es va assolir l’any 2016. Només cal tenir en compte que a les 18 hores de la tarda la participació fins i tot havia crescut en 17 punts respecte al mateix període de l’any anterior. A l’hora de tancar els col·legis electorals (enguany un menys per les obres a l’Escola Ignasi Iglesias), un total de 84.100 andreuencs havien dipositat la seva aposta política a les urnes.

La rosa, revifa. Després d’anys de sequera, els socialistes han tornat a conquerir Sant Andreu i han deixat als republicans sense la possibilitat d’imposar-se per primera vegada en unes generals. Pel que fa a totes dues formacions, les dades resulten reveladores: tot just un de cada quatre veïns ha votat a Sánchez, mentre que un altre un de cada quatre s’ha decantat a favor de Junqueras. Menys de 400 vots han separat a ambdues formacions.

A cal Comuns, en canvi, la nit del 28-A ha resultat agredolç (tot i que al final han aconseguit salvar els mobles). El seu cap de llista, Jaume Asens, no ha arrasat ni de bon tros com ho va fer Xavier Domènech tres anys enrere, però al districte ha consolidat una meritòria tercera plaça, lluny de Ciutadans. En el cas de la formació taronja, aquesta ha aconseguit aplegar a més d’un miler de veïns respecte al 2016, però l’increment dels suports ha resultat insubstancial percentualment per l’enorme pujada de la participació.

La proposta política que no ha acabat de funcionar al Districte ha sigut Junts per Catalunya. Si bé d’uns comicis a uns altres els neoconvergents s’han deixat pel camí mig miler de vots, en termes percentuals la patacada ha sigut encara més important. Una davallada, però, que no ha tingut res a veure amb l’escabetxina electoral que ha patit el PP: més de la meitat dels seus votants han abandonat el vaixell popular. Per contra, VOX ha aparegut amb contundència al Districte: més de 2.400 suports. O el que és el mateix: un de cada 33 veïns s’ha decantat per la formació d’extrema dreta.

Per últim, l’escissió cupaire que s’ha presentat a les generals, el Front Republicà, ha aconseguit superar en només un centenar de paperetes als ultradretans. L’aposta liderada per Albano Dante Fachín no ha acabat de seduir als sobiranistes andreuencs. Tot i això, gràcies a l’empenta d’ERC el bloc pro-República Catalana ha crescut en termes globals, però continua per sota dels unionistes (44%). Mentre que fa tres anys els sobiranistes van arreplegar el 26,72% dels vots, en aquest 28-A ERC, JxCAT i FR han arribat a fregar el 35%.

Nota: Aquesta crònica ha sigut elaborada amb el 99% dels vots escrutats al Districte de Sant Andreu, segons les dades del Ministeri de l’Interior.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt