El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La mobilització veïnal atura els peus a Desokupa

Societat

Matí del primer dilluns de setembre. Passat l’agost, els carrers de Sant Andreu tornen a prendre vida. Entre les seves facetes, ha tornat la més reivindicativa; la de l’acció social. Des de fa dos anys i mig, tres habitatges del carrer de Llenguadoc 74-76 estan ocupats. Segons han explicat a L’Exprés de Sant Andreu fonts coneixedores del cas, la propietat, Reale Seguros, té la intenció de buidar l’edifici d’inquilins de renda antiga per “especular”. Com ha provat l’asseguradora d’accelerar el procés? Contractant a Desokupa, la polèmica empresa de desnonaments exprés.

Banner Ajuntament 300x250
 

Segons les mateixes fonts consultades, els ocupants porten allotjats a l’edifici fa dos anys i mig, “i des d’aleshores que cada vegada hi ha menys habitatges on viu gent; la propietat ja ha tapiat gairebé la meitat”, asseguren. Des que els ocupants van entrar als habitatges per denunciar aquesta pràctica, Reale Seguros va contractar seguretat privada 24 hores perquè les ocupacions no anessin a més. El fenomen va quedar aquí? No ben bé.

La propietat va decidir iniciar un procés judicial per desallotjar-los, el qual està pendent d’un recurs i encara no té sentència ferma. “Mentrestant l’empresa mai es va posar en contacte amb els denunciats, tot i que aquests van establir una relació cordial tant amb els veïns com amb els agents de seguretat”, destaquen. Una cordialitat, però, que s’ha trencat aquest dilluns.

La propietat va decidir canviar d’empresa de seguretat i en comptes de contractar una altra companyia del mateix perfil, ha optat per Desokupa, el grup liderat per Daniel Esteve. Per contextualitzar, cal tenir en compte que aquest comando ha estat submergit en multitud de polèmiques per l’ús que en fa de la violència i per jugar amb les zones més obscures de la llei. A més, diverses publicacions han relacionat a alguns dels seus membres amb entorns neonazis i fins i tot amb milícies ultranacionalistes sèrbies.

Des de dilluns a la nit un membre d’aquesta polèmica companyia ja es va posar a custodiar la porteria de Llenguadoc sense generar cap mena de conflicte, però aquest no trigaria en sorgir. L’endemà al matí, una dotzena de ‘desokupes’ es van presentar amb Daniel Esteve al capdavant i els enfrontaments verbals i fins i tot físics es van començar a succeir.

Per donar resposta a la banda, una quarantena d’andreuencs van apropar-se per fer costat als veïns i denunciar la seva presència a Sant Andreu. “Es van posar a la porta i només deixaven entrar als veïns que per estètica no els relacionaven amb les persones que ocupen els habitatges”, denuncia la font consultada. Un fet que, acompanyat d’increpacions, va acabar amb alguna empenta fins que van arribar els Mossos d’Esquadra.

Per tal de continuar amb el joc matinal, els membres de Desokupa van denunciar als agents policials que els ocupants havien intentat assaltar el terrat la nit anterior per també ocupar-lo. L’acció, però, ha sigut negada en rotund pels denunciats. Finalment, un cop la dotzena de membres de Desokupa va marxar de Llenguadoc, els Mossos d’Esquadra també van decidir donar per finalitzat el conflicte i la concentració es va dissoldre.

Si més no, el comiat no seria el darrer. A la tarda del mateix dilluns una setantena de persones s’ha tornat a trobar per fer la lectura d’un manifest on s’ha denunciat l’activitat de Desokupa i s’ha defensat el paper dels inquilins en el conflicte contra Reale Seguros. Entre els presents, s’han deixat veure membres dels diferents sindicats de l’habitatge tant de Sant Andreu, com d’altres barris de Barcelona.

1 Comentari

  1. Se dice en el artículo que Desokupa juega con las zonas más oscuras de la ley. Los que ocupan casas/pisos que no son suyos ¿qué hacen? Espero que ninguna persona vea ocupada su vivienda, porque si no, entenderíais la existencia de Desokupa.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt