El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Rècord de visitants a la Fira d’Economia Solidària

Economia

Prop de 14.000 persones han visitat entre divendres i diumenge la VIII Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) que s’ha celebrat a la Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar. Segons l’organització, aquesta xifra reflecteix la consolidació de l’esdeveniment que organitza la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Catalunya i l’interès de la ciutadania en nous models de consum.

Banner Ajuntament 300x250
 

En la mateixa línia, els responsables de la FESC destaquen el fet que l’any passat van visitar el recinte fabril 11.000 persones, xifra que presumiblement enguany no s’esperaven superar. El motiu? Ja d’entrada les activitats de primera hora de la tarda de dissabte es van suspendre per facilitar l’assistència a la manifestació per la sentència del procés, i l’àrea d’expositores també va restar tancada.

Tot i això, la FESC ha acollit aquest any més de 200 entitats de l’economia social i solidària, s’han programat una vintena d’activitats culturals i familiars i s’han celebrat una altra vuitantena de xerrades sobre temes relacionats amb l’economia solidària. L’intercanvi econòmic que s’ha fet durant la fira s’ha fet amb ecosols, la moneda pròpia de la fira (1 euro = 1 ecosol) , el qual ha ascendit fins als 30.000 ecosols al llarg de tot el cap de setmana.

Pel que fa al lema d’aquesta edició, ‘L’economia ha canviat. I tu, a què aspires?’, aquest ha volgut emfatitzar l’economia solidària com a espai de creació i resistència a les amenaces del model capitalista. Tot sumant el context d’auge dels moviments feminista i l’emergència climàtica que viu el planeta, sense oblidar el creixement de l’extrema dreta i les retallades en drets i llibertats. Per aquest motiu, Andalusia (on s’ha materialitzat el darrer auge de l’extrema dreta i on en canvi hi ha un fort teixit d’economia solidària) ha estat la nació convidada d’aquest 2019.

Xerrada de David Fernàndez i Neus Andreu // XES

Precisament en el context de retallada de llibertats, l’organització va decidir habilitar un espai de trobada i reflexió sobre el paper de l’economia solidària en el context actual de repressió, la qual ha estat dinamitzada pel periodista i cooperativista, David Fernàndez, i la cooperativista de Fil a l’Agulla, Neus Andreu. En total 200 persones han participat en aquest acte on també s’ha llegit la carta que ha enviat des de la presó Jordi Cuixart adreçada als assistents de la FESC.

Segons l’Informe del Mercat Social, les 261 organitzacions membres de la XES sumen una base social de 186.000 persones i generen 6.300 llocs de treball i uns ingressos de 221 milions d’euros anuals. Actualment, el 78% de les iniciatives de l’economia solidària són cooperatives, principalment de treball, i associacions. D’aquestes, un 22% es dediquen a l’educació i la recerca, un 10% a l’alimentació, un 10% a la cultura i l’oci i un altre 10% a la salut i les cures.

Fotografia | Xarxa d’Economia Solidària

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt