El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El full de ruta de Lucía Martín, ple d’ambigüitats

Política

El Govern de la regidora Lucía Martín ja té full de ruta. L’Exprés de Sant Andreu ha tingut accés en exclusiva al Pla d’Actuació del Districte (PAD), document que recull totes les actuacions que té previstes dur a terme l’executiu local abans d’acabar el mandat. Un text ple de propostes intangibles i verbs que esquiven l’auditoria objectiva, però que servirà per avaluar l’any 2023 si el Govern de Sant Andreu en Comú i el PSC compleixen amb el que es va proposar aquest 2020. Per ara, el camí ha començat plàcid: els pressupostos del 2020 ja els han aprovat aquest mateix divendres de la mà d’ERC i JxCAT.

 

Si bé el Pla d’Actuació Municipal que es va presentar fa una setmana enrera avançava que el Govern municipal tenia com a objectiu ampliar el casal de Gent Gran de Mossèn Clapés i reformar el de Bascònia, així com pacificar la Meridiana o dur la reforma del carrer Gran de Sant Andreu fins a Mossèn Clapés, el PAD de Sant Andreu entra més a fons en la matèria. De fet, en el cas del Casal Bascònia ja s’incorpora la idea de fer un canvi en el seu model de gestió.

Però… què volen canviar de Sant Andreu els comuns i socialistes abans de les properes eleccions? Primer de tot, “recuperar” [i desnonar] el projecte de La Cinètika (antics cinemes Lauren) “per ubicar equipaments per al barri” [sense concretar quins]. Equipaments que també anirien acompanyats dels nous espais de museïtzació de Sant Andreu, com ara el Centre d’interpretació del Treball de la Fabra i Coats i el que ha de revitalitzar les Cases del carrer del Pont. Respecte a aquests darrers, val a dir que l’executiu els ha ubicat en l’apartat de “turisme”.

En matèria econòmica el Govern de Lucía Martín també té la intenció de posar en marxa el projecte socialista del mandat anterior, batejat amb el nom d’Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU). Si bé aquest dossier es va guardar en un calaix tan bon punt els comuns van trencar el pacte amb els socialistes el mandat passat, ara sembla que torna a interessar. A més, val a dir que els APEU no són l’única herència que es recupera del mandat anterior; també es recupera la intenció de crear un espai d’aparcament a Sant Andreu Sud (tot i que ja no es parla d’aparcament soterrat) o la construcció de l’escola bressol de les Casernes i de l’Institut La Sagrera-Sant Andreu, així com el trasllat definitiu de l’Escola La Maquinista.

On també hi haurà grues serà a tocar de La Maquinista, amb la construcció de la nova caserna de la Guàrdia Urbana (en terrenys que s’havien de destianr a activitats docents). Aquestes grues, però, seran més nombroses a les Casernes, on sembla que l’executiu apuntala els equipaments presentats a inici de mandat (poliesportiu sense piscina i espai jove), però tampoc n’impulsarà de nous. Pel que fa als pisos que s’han d’aixecar en aquest àmbit, ningú es mulla amb les xifres: el text només resa per la “construcció dels habitatges compromesos en el pla d’equipaments de casernes”.

Al cap i a la fi, declaracions d’intencions com la d'”incrementar el verd urbà al districte” o el fet d'”impulsar la finalització dels Jardins del GATCPAC als entorns de la Casa Bloc” són la tònica del Pla d’Actuació del Districte. Ara bé, encara que se n’abusi de mots impossibles de quantificar, sí que s’apunten línies de treball. Per exemple, en mobilitat es pretén ampliar la xarxa de carrils bici, implantar una superilla “pilot” al nucli històric de Sant Andreu de Palomar, així com crear un nou pla de mobilitat un cop es desmunti la carpa provisional del Mercat del carrer de Sant Adrià.

Mercat Sant Andreu carpa provisional David García Mateu.jpg
El desmuntatge de la carpa reobrirà el carrer de Sant Adrià // DGM

Menció especial per la possible revolució que està per arribar al Casc Antic, on segurament s’implementi un nou model de recollida de residus (en altres barris de la ciutat ja s’ha apostat pel porta a porta). Un sistema més sostenible que anirà acompanyat d’altres actuacions ecofriendlys, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis públics (en breus es començaran a instal·lar al terrat de l’Ajuntament de Sant Andreu).

Per últim destacar altres reurbanitzacions de l’espai públic, com ara els entorns de l’estació de Sant Andreu Comtal (i el traspàs de l’antic edifici al Districte un cop estigui enllestida la nova estació). En aquesta línia també s’incorpora la idea de fer un mural a la paret de la Meridiana (després d’anunciar que la reforma de l’avinguda es quedarà a Fabra i Puig), la urbanització del recinte de la Fabra i Coats o la construcció d’una nova passera que connecti la rambla de l’Onze de Setembre amb el triangle ferroviari.

Totes les propostes de l’Ajuntament seran presentades amb més detall en el proper Consell de Barri que tindrà lloc a les 18:30 hores del 4 de febrer a l’Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra. Segons el consistori, aquest acte serà el tret de sortida del “procés participatiu” que ha de servir per “enriquir encara més el document i recollir propostes, suggeriments i al·legacions de la ciutadania, les entitats i la resta de forces polítiques”. El debat posterior a través del decidim.barcelona s’allargarà només fins al mes de març.

Fotografia | Barcelona en Comú

5 Comentaris

  1. Es para flipar….como siempre las actuaciones importantes en el eje Orfila-Fabra i Puig, ninguna mención a Trinitat , Baro de Viver, Bon Pastor …..i Sant Andreu Nord bien olvidado…..un fracaso, quizás si hubiera un regidor socialista o común tanto da , que conociera alguno de estos barrios tendría más empatía con ellos , al menos Laia Ortiz era de Sant Andreu…..

  2. Pacificació del carrer Gran… Seieu una estona a la plaça Marià Brossa i veureu que la cruïlla de Servet-Segarra-Matagalls sembla el nus de la Trinitat. Qui pensa aquestes merdes?

  3. RAMON
    Si aneu a veure “l’espectacle” que descriu en DANI, doneu una ullada al Carrer Sant Hipòlit que dona a Marià Brossa.Es un dels pocs carrers del Casc Antic que queda per urbanitzar; aceras trencades, cables solts de llum i telefon,aparcaments zona verda on hi dormen cotxes des fa mesos, manca de neteja municipal, façanes pintades, etc

  4. Angúnia… tot plegat fa molta angúnia.
    La visió centralista barcelonina sempre en fa, de fet…
    I, per cert, David, és Sant Andreu DE Palomar, no pas DEL Palomar, com no és Santa Coloma del Gramenet ni Sant Feliu dels Guíxols…

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt