El diari independent de Sant Andreu de Palomar

carrer-ajuACntament-david-garcia-mateu

Barcelona centrifugarà el turisme cap a zones com Sant Andreu

Política

Maletes de Ciutat Vella cap a Sant Andreu; la ciutat comença a centrifugar el turisme del centre cap a les zones perifèriques. Amb el Pla Especial d’Allotjaments Turístics (PEUAT) aprovat pel govern municipal format per BeC i el PSC, amb el suport d’ERC i l’abstenció de la CUP – Capgirem Barcelona, Sant Andreu passarà a ser una de les àrees de creixement sostingut d’allotjaments turístics.

 

El PEUAT estableix que Sant Andreu i Nou Barris puguin acollir fins a 1.050 nous allotjaments, sense cap distribució concreta entre tots dos districtes. Sota aquesta premissa, es podria donar la circumstància que Sant Andreu acollís mil allotjaments i Nou Barris només una cinquantena. De totes maneres, el Pla ja va rebre el suport del Districte en el darrer plenari del desembre, però curiosament ERC aleshores es va abstenir i la CUP es va posicionar en contra. Ara ha sigut gràcies als dos grups municipals que el PEUAT ha tirat endavant de forma vinculant a la plaça de Sant Jaume.

A la zona 1 i a la 2 no es poden incrementar les places turístiques. Foto: Ajuntament de Barcelona
A la zona 1 i a la 2 no es poden incrementar les places turístiques / Ajuntament de Barcelona

La nova mesura comportarà que per cada allotjament turístic que es tanqui al centre de la ciutat, es pugui obrir un de nou a les zones de creixement sostingut. D’aquesta manera, el govern municipal el que busca és centrifugar la concentració de llicències del centre envers les zones on tenen una menor presència. “El que fa el pla és assegurar una diversificació econòmica i posa en ordre una de les màximes activitats econòmiques de la ciutat; on abans creixia descontroladament, ara es podrà controlar i limitar“, assenyalava en el plenari la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz.

En el cas de Sant Andreu, la nova norma reguladora estableix que tots els nous allotjaments s’han de situar en un edifici exclusiu per l’activitat (ja sigui un hotel, un hostal, un alberg o un bloc d’apartaments turístics). Mai en escales residencials on ja visquin veïns de Sant Andreu. “El PEUAT neix amb la intenció de garantir la preservació del dret a l’habitatge, fer un equilibri d’usos i preservar la qualitat de l’espai públic”, detalla la consellera d’Habitatge a Sant Andreu, Elvira Juncosa, qui afegia en el darrer consell plenari que “el Pla és regulador; no prohibicionista”.

En el cas del barri de La Sagrera, aquest no restarà afectat, ja que el seu territori funciona de forma independent i té establerts un màxim de 3.000 places turístiques. Una segona zona que queda al marge de les línies generals del PEUAT és el Casc Antic de Sant Andreu. Aquest nucli històric té un límit de 100 places turístiques i entre elles ha d’haver-hi una distància de 150 metres. A més, només un 60% d’aquests allotjaments turístics podrien llogar-se per habitacions.

En paral·lel, s’ha de tenir en compte que la proliferació d’allotjaments turístics il·legals no és només una xacra que afecta el centre de Barcelona, sinó que també s’expandeix per la resta de la ciutat comtal. A Sant Andreu de Palomar ja hi ha més oferta de llits per a turistes a AirBnb, que no llicències oficials atorgades. Per aquest motiu, l’equip de govern encapçalat per Ada Colau també ha volgut multiplicar per dos el nombre d’inspectors i visualitzadors que cerquen els habitatges on es practica aquesta activitat fora del marc legal. Des de l’estiu, però, només van aconseguir cessar l’activitat de 247 pisos sense llicència a tota Barcelona.

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt