El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La parròquia, el darrer reducte presencial de la Festa Major

Cultura

Després que la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar comuniqués que la Festa Major d’aquest 2020 només es podrà celebrar a través del seu canal de Youtube per les restriccions sanitàries, algunes entitats han trobat una escletxa a la norma per poder donar-li presencialitat a la setmana gran. Aquest és el cas de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu (GTGGSA), la qual tornarà a exhibir els gegants i capgrossos a la seva antiga llar: la parròquia.

 

“Cada any hem fet la Mostra d’Imatgeria Festiva a la Fabra i Coats, però com que enguany el Districte ens ha posat moltes traves a fer qualsevol acte presencial, vam pensar que la parròquia seria un bon espai on els veïns els puguin venir a veure i alhora denunciar la situació“, explica des de la GTGGSA, Sergio Diéguez. Tot plegat, perquè a diferència dels equipaments municipals que gestiona l’Ajuntament de Barcelona, els centres de culte sí que podien obrir al públic limitat tant aquests dies anteriors, com a partir d’aquest dilluns.

En aquesta línia, Diéguez avança que la seva històrica entitat ja prepara una acció sorpresa per aquest cap de setmana, amb l’objectiu de denunciar l’actitud de l’Ajuntament amb l’organització de la Festa Major: “Es van negar a fer unes activitats presencials sense saber si per aquestes dates es podrien fer o no”, explica a L’Exprés de Sant Andreu. De fet, amb les noves restriccions que han entrat en vigor aquest mateix dilluns, la Generalitat de Catalunya sí que permet determinats actes culturals amb un aforament limitat al 50% i un màxim de 500 persones.

Dies enrere la mateixa Comissió de Festes confirmava que, després de setmanes de reunions i de canvis de format en funció de les restriccions, els responsables de l’Ajuntament de Sant Andreu els van informar que “les festes majors quedaven anul·lades i que l’única opció que teníem era de fer-la de manera virtual“, segons va relatar la responsable de comunicació de l’entitat, Aina Trilla, a aquest mitjà. En aquest sentit, destacar que el districte va prendre la decisió amb gairebé quatre setmanes d’antelació.

“A nosaltres ens van posar dificultats com al fet que els trabucaires poguessin disparar; directament ens van dir que no, sense saber si aquest 28, 29 i 30 de novembre es podria fer”, denuncia Diéguez. “Aquests impediments són els que molesten a les entitats, ja que se senten deixades de banda“, afegeix. “Haurien d’haver estat més prudents i posar les coses més fàcils, permetre que es poguessin preparar coses i si després la situació no permet fer-les al carrer, doncs no es fan”, insisteix. Una forma de procedir que s’assimilaria a la preparació de la Cavalcada o a la Fàbrica dels Reis d’Orient que organitza el mateix Ajuntament.

El cas, però, és que els responsables del districte van decidir tirar pel dret i vetar l’opció a qualsevol acte presencial. “Podríem haver fet una Festa Major a la Fabra i Coats, amb entrada limitada com ja van fer amb La Mercè, però creiem que no s’han posat les coses fàcils i que no hi ha hagut la voluntat de fer Festa Major“, subratlla Diéguez en referència a l’actitud del districte.

Un dels concerts de La Mercè d’aquest 2020 a la Fabra i Coats // CULTURA VIVA BCN

Per aquesta raó, més enllà de l’acte sorpresa que prepara la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu, el grup de campaners de la parròquia també té previst fer un repic de campanes amb efectes pirotècnics (sense dia ni hora) per anunciar la Festa Major. “Hem d’agrair a la parròquia la predisposició; intentarem adaptar-nos als trets simbòlics de la Festa Major perquè la gent la pugui seguir gaudint”, detalla.

Cal tenir en compte que també havia de ser per aquesta mateixa Festa Major quan se celebrés l’acte cívic d’inauguració de la cúpula. Una celebració amb La Satànica, els Diables de Sant Andreu, l’Esbart Maragall i tot d’entitats, però, que s’ha decidit ajornar finalment pel mes de maig. De totes maneres, els mateixos organitzadors ja han avançat l’encesa per primera vegada del cupulí i la publicació d’un vídeo al canal de Youtube de la Comissió de Festes amb els parlaments de les persones que haurien participat en l’acte festiu.

Aquest document audiovisual no només tindrà la voluntat de complir el desig del difunt rector, Josep Soler, qui volia inaugurar la cúpula per Festa Major, sinó també de servir com a punt de partida de les actuacions que envoltaran l’edifici eclesiàstic els propers anys. “Volem fer entendre que la restauració de la cúpula és només el principi de la feina que s’ha de fer, perquè també cal recuperar la Capella dels Segadors o restaurar les malmeses pintures de Josep Verdaguer; hi ha força feina darrere encara”. Una presentació que també servirà per conèixer el nou rector de la parròquia, el mossèn Antoni Roman.

Fotografia | Sergio Diéguez

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt