El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El SAT! es converteix en l’espai de creació de l’INS Doctor Puigvert

Cultura

Projecte inèdit al territori. El Sant Andreu Teatre (SAT!) i l’Institut Doctor Puigvert han arribat a un acord per donar més embranzida al batxillerat d’arts escèniques que es desenvolupa al centre educatiu des del curs passat. Com? Mitjançant la conversió de la sala andreuenca en un espai de creació pels alumnes, els quals també rebran part de la formació a la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats.

 

“Des que l’institut va especialitzar un batxillerat en les arts escèniques que vam veure la possibilitat de crear un projecte plegats”, recorda a L’Exprés de Sant Andreu la responsable de producció i escoles del SAT!, Montse Puga. “Amb el Puigvert fa molt de temps que treballem en projectes artístics com el Dansem, pel que era lògic que acabéssim participant col·lectivament en un projecte ambiciós i amb l’objectiu de dotar d’eines als estudiants”, afegeix.

El programa educatiu dissenyat per l’equip docent del Puivert i els responsables del teatre és pràcticament calcat tant a primer com a segon curs de batxillerat. L’única diferència: mentre que els de primer curs s’especialitzaran en el món de la dansa, els de segon es dedicaran a l’esfera del teatre. “La idea és que visquin l’experiència teòrica i pràctica de les arts escèniques al llarg del curs escolar”, relata Puga.

En aquest sentit, la part teòrica es compondrà de tres píndoles sobre el món artístic. En la primera els professionals donaran pinzellades als alumnes sobre la part creativa entesa com la rellevància que té la dramatúrgia, la direcció o el vestuari, i posteriorment es treballarà al mateix teatre la part tècnica, amb aspectes com la il·luminació, el so o la projecció. Per últim, els especialistes endinsaran als estudiants en tot el camp de la gestió, on tractaran la producció d’un espectacle, des de la gestió fins a la gerència.

Pel que fa a l’àmbit pràctic, els alumnes de primer s’implicaran en un taller de dansa amb l’artista resident al SAT!, Thomas Noone, mentre que els de segon s’endinsaran en la interpretació teatral amb la bregada actriu Montse Bonet. Uns tallers que comptaran amb l’exhibició d’un espectacle de cloenda cap a finals de curs al mateix SAT!. “Tot el que treballaran en aquest programa és molt important, ja que podem despertar noves inquietuds que poden anar més enllà de la idea primigènia d’algú que vulgui ser actor”, emfatitza Puga.

Ara bé, quina pedra s’ha trobat al camí el nou espai de creació? La COVID-19. “Ens ha tocat adaptar-nos a un escenari canviant, però no ha passat res perquè teníem moltes ganes de fer aquest projecte”, destaquen des del SAT!. “Ara que sabem quina és la realitat que tenim, hem decidit començar aquest curs amb el taller de teatre i així aprofitar tot el valor humà que ja hem aconseguit aplegar”.

En aquesta línia, la directora de l’INS Doctor Puigvert, Txeli Segué, posa de relleu la voluntat del centre educatiu de fer créixer la xarxa de col·laboracions de cara a un futur: “És un projecte propi de l’institut que volem fer extensiu a tot Sant Andreu; la idea és trobar-nos amb La Llotja, el Taller de Músics… i així rebre la seva experiència en aspectes com la creació d’una escenografia o la composició d’un tema musical”, exposa. Una idea a la qual Puga afegeix “la sort de formar part d’un territori que és aglutinador de centres artístics“, aspecte que pot ser clau per l’èxit futur del projecte.

Imatge d’arxiu d’una classe de batxillerat artístic // INS DOCTOR PUIGVERT

Si bé a hores d’ara des de la coordinació del SAT! han tancat la complicitat de la Fàbrica de Creació perquè els estudiants puguin assajar al recinte fabril, l’objectiu següent és obtenir recursos econòmics públics per ampliar el programa amb la resta d’entitats artístiques de Sant Andreu. “De moment tot això costa molts diners i crèiem que l’ICUB ens podria finançar part del programa, però per ara ens han comentat que només inverteixen en programes de ciutat i no de barri”, respon Segué.

Tot i això, Puga destaca la “valentia” de l’INS Doctor Puigvert i del seu propi equip per posar-se a bastir un nou espai de creació: “Si no s’aprofitava aquest valor humà que hem aconseguit aplegar, hauria sigut una pèrdua molt gran”, subratlla la responsable d’escoles. A més, la també professional del món intepretatiu valora un segon aspecte que servirà per obtenir un retorn a llarg termini: “Amb aquest treball que estem fent podrem complir l’objectiu de crear nous públics; aglutinar aquest públic jove que ha deixat d’anar al teatre i fer que més endavant hi torni“, sentència.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt