El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Veïns recullen signatures contra el tanatori de Casernes / DGM

El veïnat guanya la batalla contra el tanatori de Casernes

Societat

No es construirà el tanatori al solar de les Casernes de Sant Andreu que Mémora va comprar l’any 2018. Així ho han confirmat en roda de premsa la regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, i la tinenta d’Urbanisme, Janet Sanz, les quals han agraït la predisposició de l’empresa funerària a construir les sales de vetlla en un altre indret. De fet, l’equipament privat al final s’ubicarà en un terreny municipal a tocar de La Maquinista (carrer de Potosí), de manera que l’empresa funerària i l’Ajuntament el que faran serà intercanviar-se els solars. La permuta, a més, suposarà l’abonament de 740.000 euros de l’Ajuntament envers Mémora per compensar la diferència de valor que hi ha entre les dues parcel·les.

 

L’origen del conflicte cal ubicar-lo l’abril de 2018, quan el Consorci de la Zona Franca (de titularitat publico-privada i participat per l’Ajuntament), va decidit treure a subhasta el solar que hi ha al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra (passeig de Santa Coloma). En aquell moment el millor postor va ser Mémora i, tot i el rebuig frontal del veïnat, l’Ajuntament va tramitar la llicència per desenvolupar un tanatori perquè “legalment no podíem fer una altra cosa”, ha apuntat Sanz. De totes maneres, cal recordar com el Govern de l’alcaldessa Ada Colau va arribar a retirar del Ple municipal del setembre de 2021 l’aprovació del pla especial, ja que l’oposició l’anava a tombar (i des de l’executiu es va preferir donar-li el vistiplau per la via del silenci administratiu).

Quatre anys i desenes de mobilitzacions després, finalment l’Ajuntament ha aconseguit arribar a una solució per desplaçar la ubicació del tanatori a un dels solars que hi ha al costat del centre comercial. Més concretament, s’aixecarà al costat de la futura comissaria de la Guàrdia Urbana i dels nous edificis que es construiran amb l’ampliació de La Maquinista. En tot cas, però, Sanz ha insistit que el projecte funerari mantindrà la mateixa superfície que havia de tenir per a les Casernes. Al seu parer, la solució “dona resposta a la demanda veïnal i garanteix aquests espais de vetlla necessaris i suficients perquè els veïns i veïnes tinguin aquests serveis a prop”.

Després de l’anunci, el veïnat es va retrobar a Casernes per celebrar la victòria // CEDIDA

En opinió de la regidora Martín, l’acord suposa la culminació “d’un període de diàleg i negociació que ha estat llarg, intens, complex, que semblava que no podia arribar a bon port, però que [s’ha materialitzat] gràcies a l’esforç de tothom”. De fet, Lucía Martín ja ha obert la porta a posar en marxa un futur procés participatiu perquè el veïnat pugui decidir quin equipament vol per aquell solar, ara propietat de l’Ajuntament.

Amb la solució, tanmateix, els qui no han quedat pas satisfets són els veïns de l’AVV La Maquinista – Mercedes. Segons l’entitat veïnal, la solució suposa “vendre” el seu barri i els seus veïns: “No volem un tanatori ni ser la moneda de canvi“, han denunciat.

Fotografia | Veïns recullen signatures contra el tanatori de Casernes l’any 2018 / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt