El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El rebuig al tanatori suma adeptes i aposta per la tensió permanent

Societat

Després que el Govern de l’Ajuntament de Barcelona abaixés els braços davant la privatització d’un solar públic de les Casernes, el veïnat organitzat ha tornat a exhibir múscul en la seva campanya de rebuig contra el tanatori que s’hi vol instal·lar. Fins a una setantena de persones s’han congregat en assemblea aquest dissabte a l’interior de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar i més d’un centenar s’han concentrat posteriorment a plaça d’Orfila per tornar a deixar clar als responsables del consistori i del Consorci de la Zona Franca (CZF) que “No ens robareu les Casernes”.

 

Un lema que les sis entitats veïnals del districte han hagut de recuperar 15 anys després d’aconseguir tancar el pacte amb les dues administracions i que, arran de la darrera operació especulativa, consideren que està en perill. Segons denuncien, l’Ajuntament de Barcelona encara té temps de frenar urbanísticament aquest equipament privat, ja que el terreny en un principi havia d’acollir un alberg per a joves de gestió pública. Si més no, accepten que a l’Ajuntament no trobaran aliats per frenar l’equipament funerari que vol desenvolupar Mémora, després d’haver comprat el terreny en una subhasta.

“Volem denunciar a Barcelona en Comú per la seva actitud amb el tanatori; es van presentar a les eleccions amb el lema de ‘Sí se puede‘ i ara ens diuen que ‘no poden‘; abans volien canviar les lleis perquè eren injustes i ara ens diuen que s’han de complir”, critica el president de l’AVV de Sant Andreu Nord – Tramuntana, Manuel Muñoz. “Seguirem pressionant perquè aquest solar aculli un equipament públic i no es privatitzi, encara que ara amb la campanya electoral se’ns hagin prohibit fer manifestacions”, afegeix.

“La història amb les Casernes s’ha tornat a repetir, però ara Ajuntament i Consorci s’han aprofitat de la pandèmia per evitar mobilitzacions més grans, ja que la gent està confinada a casa seva i té por a sortir, mentre que ells ens rebaixen el nostre dret a tenir equipaments públics”, expressa el representant veïnal. Una operació que titlla “d’immoral”, ja que el pacte entre administracions i veïnat no contemplava cap tanatori en aquell sector: “És antidemocràtic, perquè no estem només per votar cada quatre anys; volem decidir nosaltres què es fa en el nostre territori i no una empresa privada”, sentència.

El president de l’associació de veïns considera que els dos organismes gestionats pels comuns i el PSC han passat “a governar per a les empreses, en comptes de pels ciutadans”, en referència a Mémora. “Això no només ha passat aquí a Sant Andreu, també han vingut a la concentració d’aquest dissabte veïns de Sants, Nou Barris… que estan en contra d’altres tanatoris que es volen instal·lar als seus barris; fins i tot s’han apropat treballadors de Sancho de Ávila per denunciar les condicions laborals en què treballen”.

En aquesta línia, des de Sant Andreu Nord – Tramuntana observen com la privatització d’aquest solar públic l’acabaran pagant els mateixos veïns: “La gent de Mémora són uns depredadors, no generen riquesa, sinó que empobreixen a la població amb els preus que imposen; amb els beneficis que han aconseguit guanyar fins i tot es poden comprar aquest solar per 4,5 milions d’euros“.

Una situació de debilitat davant l’administració i l’empresa funerària, però, que no els fa rendir: “La nostra estratègia a seguir és la de mantenir la tensió, recollir signatures, emetre comunicats i seguir en contacte amb totes les entitats per mobilitzar la màxima gent possible i evitar que el Consorci de la Zona Franca se segueixi venent la resta de solars on han d’anar la resta d’equipaments públics”. “Per ara ja comptem amb el suport de l’Ateneu l’Harmonia, agrupaments escoltes, els Diables de Sant Andreu… però hem de ser més per aconseguir complir l’objectiu”, conclou.

Fotografia | @StopTanatori

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt