El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Govern d’Ada Colau vota contra la paralització del tanatori

Política

El Govern d’Ada Colau es rendeix públicament davant Mémora. Aquest dimecres la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per la mínima una proposició d’ERC que té com a objectiu, entre d’altres, blindar el pla Casernes i aturar la venda del solar on l’empresa funerària vol fer un tanatori. Tot i tirar endavant gràcies a les abstencions del PP, BCN pel Canvi i els vots favorables de JxCAT i C’s, els republicans han sigut incapaços de fer canviar d’opinió a l’executiu de Barcelona en Comí i el PSC, el qual ha votat en contra.

 

“Fa 15 anys va haver un acord sobre el destí dels usos de les peces de les Casernes de Sant Andreu; un acord que no s’ha complert”, ha denunciat el regidor d’ERC, Jordi Coronas. Tal com ha recordat ell mateix, “quan fa dos anys les entitats i associacions veïnals van dur les signatures contra el tanatori, el districte els va garantir que l’aturarien, però la realitat ha sigut bastant evident: ni l’aturaran, ni tenen la voluntat de fer-ho“.

Des d’ERC consideren que l’executiu d’Ada Colau “ha fallat doblement al veïnat”. “En primer lloc perquè han permès la venda del solar i en segon perquè no ha estat al damunt de les licitacions que publica el CZF”, ha assenyalat Coronas en referència al solar subhastat. En aquest sentit, ha criticat que l’executiu vulgui fer entendre que no té pràcticament poder de decisió en l’operació conduïda pel Consorci, quan l’alcaldessa és la seva presidenta i el seu soci de govern controla la part executiva.

“Incompliment flagrant”

El regidor de C’s, Celestino Corbacho, també ha volgut incidir en el fet que el CZF és una entitat pública participada per l’Ajuntament i l’Estat: “La mirada del CZF no pot ser mai només econòmica“, ha emfatitzat en referència a l’argument amb què els representants de l’ens han justificat la subhasta. “Aquí hi ha un incompliment flagrant, perquè fins i tot la web del consorci posa que aquí hi hauria d’anar un alberg”, ha afegit Coronas, qui considera que l’Ajuntament no pot resignar-se a donar el vistiplau al tanatori.

En opinió de la regidora de JxCAT, Francina Vila, la situació ha arribat fins a on arribat per “la desídia del Govern municipal”. “Fa molt de temps que els equipaments estan decidits i no hem vist, en cap moment, al Govern municipal proactiu per tirar-los endavant”. En canvi, els membres de BCN pel Canvi i el PP han preferit posar-se de perfil davant la polèmica, ja que, al seu parer, la nova propietat ja ha adquirit uns drets per desenvolupar la seva activitat funerària i el consistori ha de garantir la seguretat jurídica: “No podem vetar des de l’administració una activitat econòmica que compleix tots els requeriments legals“, ha apuntat la regidora de BCN pel Canvi, Eva Parera.

El Govern abaixa els braços

Des de l’executiu d’Ada Colau, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat que el tanatori “no és l’equipament que voldríem que s’instal·lés en aquella ubicació”, però ha acabat per acceptar la derrota del Govern: “No hem pogut parar que el CZF vengués una part del seu patrimoni a una activitat d’aquestes característiques, la qual compleix amb l’ordenació de l’Ajuntament de Barcelona”.

En qualsevol cas, però, Badia no ha volgut respondre a les apel·lacions en referència al fet que la líder del seu partit presideixi el CZF, i que els seus socis controlin el comandament executiu de l’organisme. El regidor dels comuns s’ha limitat a explicar com l’anterior regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, i l’actual, Lucía Martín, han traslladat al consorci la seva desaprovació amb l’operació i que, temps enrere, l’Ajuntament va descartar l’opció d’expropiar el solar. “Seguirem fent tots els esforços possibles, però he de ser caut a l’hora de graduar l’èxit que puguem tenir”, ha apuntat Badia sense donar més detalls.

Veïns recullen signatures contra el tanatori de Casernes / DGM
Veïns recullen signatures contra el tanatori de Casernes l’any 2018 / DGM

La resposta veïnal

Per part de les entitats veïnals de Sant Andreu, aquestes ja han mostrat el seu desacord amb la intenció municipal d’acceptar els metres quadrats del solar que no vulgui Mémora i han anunciat noves mobilitzacions. Segons ha pogut saber L’Exprés de Sant Andreu, diverses entitats i col·lectius del nucli urbà, com ara l’Ateneu L’Harmonia, s’han sumat a la campanya contra el tanatori, la qual recuperarà el lema “No ens robareu les Casernes”.

Si bé la ciutadania organitzada tenia com a intenció manifestar-se el proper dissabte 30 de gener pel carrer Gran de Sant Andreu, els Mossos d’Esquadra els haurien amenaçat amb sancions en cas de fer-ho, segons fonts veïnals. Per aquesta raó, finalment han optat per convocar una assemblea el proper 30 de gener a les 11 hores del matí a l’Església de Sant Andreu i, posteriorment, cap a les 12:30 hores, una concentració multitudinària a la plaça d’Orfila.

Fotografia | La presidenta del CZF, Ada Colau, i el delegat executiu, Pere Navarro // Ajuntament de BCN

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt