El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El teixit veïnal es tornarà a mobilitzar contra “l’espoli” de les Casernes

Societat

Les sis entitats veïnals del Districte de Sant Andreu es tornaran a concentrar aquest dilluns a la plaça d’Orfila (17.30 hores) per exigir al Govern local de Lucía Martín i al Consorci de la Zona Franca (CZF) que compleixin i respectin els acords del Pla Casernes que van signar entre les tres parts. Una concentració que coincidirà amb la reunió convocada a proposta de Martín i on participarà el seu executiu, el CZF, els representants veïnals i Mémora. Aquesta darrera, l’empresa que va guanyar la subhasta d’un dels solars i on ara vol instal·lar un tanatori privat (tot i que el pla original establia construir un alberg de joves de gestió pública).

 

El propòsit de les organitzacions veïnals és fer el màxim de soroll possible a la plaça d’Orfila per deixar clar als altres tres actors el seu objectiu: recuperar el solar “per a usos veïnals”. “En cap cas vam posar el nostre temps i energies, perquè tercers, sigui Ajuntament, Estat o empresari privat, s’ompli les butxaques a costa de l’espoli públic“, recorden en referència a la històrica lluita que van protagonitzar els veïns per recuperar els solars l’any 2004.

Si bé anteriorment els terrenys ja eren públics en estar sota la titularitat del Ministeri de Defensa, les entitats veïnals posen de manifest com aquestes darreres setmanes els responsables polítics els tracten de convèncer de què ara són privats. Tal com rememoren, la recuperació d’aquests terrenys es va fer “mitjançant un tripijoc jurídic-administratiu”. És a dir: crear un consorci públic, però amb la llicència d’actuar com si fos privat per “no haver de guardar l’ètica que s’exigeix a l’administració pública”.

Un nou actor que a partir del 2004 passaria a controlar bona part de l’execució del Pla Casernes i rere el qual ara s’amaga el govern de comuns i socialistes: “Ens pretenen convèncer que aquests terrenys són privats, com a únic argument per deslegitimar la nostra denúncia davant l’esquarterament dels terrenys de Casernes per la seva venda al millor postor“, subratllen les entitats davant les darreres declaracions de la regidora de Sant Andreu.

Després de mobilitzar-se fa dues setmanes davant la seu del Districte per “cridar alt i clar que no cola i que no claudicarem”, ara l’equip de Martín els ha tornat a convocar per parlar “del pedaç que pretenen vendre a un privat”, el qual té la intenció de construir un tanatori, il·lustren els denunciants. De totes maneres, les associacions veïnals ja han pogut saber que “la venda [del terreny del passeig de Santa Coloma] no s’ha consumat” i que només “s’ha aparaulat”.

És aquest fet el que omple de combustible la reivindicació veïnal per recuperar un terreny on es vol dur a terme un projecte que “no encaixa amb l’estipulat”, ja que, recorden, havia d’acollir un alberg per a joves. Davant d’aquesta circumstància, ara l’Ajuntament de Barcelona hauria d’aprovar aquest canvi d’usos, però que el veïnat espera que no faci “si té un mínim de respecte per la democràcia participativa”.

Lucía Martín, en el darrer Ple de Sant Andreu, on va constatar el seu rebuig a un alberg per a joves // DISTRICTE DE SANT ANDREU

En aquesta línia, després de les darreres declaracions de la regidora Lucía Martín i el seu equip en els darrers Consell de Barri, Ple de Sant Andreu i trobades veïnals, des del front mobilitzat constaten que tan comuns com socialistes “no semblen tenir gaire interès a impedir aquest espoli“. Tot i això, l’organització veïnal no perd l’esperança en un canvi de postura de l’executiu de Martín en la trobada d’aquest dilluns: “Nosaltres serem ferms i clars; ho serà la regidora del Districte?“. La intenció: “Fer entendre que als representants de Mémora que han de fer marxa enrere en les seves pretensions”. Un fet que, creuen, només aconseguiran si es troben  “frontalment l’oposició del veïnat i del Districte“. Un Govern local, però, que fins avui dia no ha mostrat cap intenció en formar part d’aquesta equació.

En tot cas, serà aquest dilluns a la tarda quan es pugui comprovar si el Govern passa a posar-se al costat dels veïns i respecta el Pla Casernes, o si recolza el discurs del CZF en benefici de Mémora.

Fotografia | Imatge d’arxiu // DGM

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt