El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Lira presenta el llibre del seu 150è aniversari

Cultura

L’Espai de Creació de la Fabra i Coats ha acollit aquest dissabte la presentació del llibre ‘La Lira. 150 anys fent poble’, amb motiu de l’aniversari de la històrica entitat. Un esdeveniment que ha comptat amb la presència de desenes de socis, representants de la xarxa associativa i càrrecs municipals, així com del mateix autor, l’historiador local Pau Vinyes i Roig.

 

El volum, de 208 pàgines i editat per l’Ajuntament de Barcelona, repassa la història i l’evolució de la Societat Cultural i Esportiva La Lira, així com la de les seves seccions i socis, les quals amb el pas del temps “han volat soles”, ha destacat Vinyes. En paral·lel, la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, també ha volgut remarcar com associacions d’aquestes característiques tenen el seu origen “en les classes populars que treballaven al voltant de les fàbriques i tenien necessitats d’oci, esbarjo i temps lliure”. “La Lira il·lustra també la història de les dones treballadores, sovint massa oblidades, que només fa 50 anys que poden ser sòcies de l’entitat”, ha apuntat.

Des del departament de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, la seva directora general, Maria Àngels Blasco, ha volgut destacar que “les entitats són la força que necessitem per continuar”. “No ens podríem imaginar un país sense associacionisme, seria un país gris i la pandèmia ens ho ha demostrat”, ha afegit.

Una qüestió que l’actual president de La Lira, Enric Cadpevila, ha volgut posar de relleu, però des del vessant postiu. Segons ha revelat, des que l’edifici va ser reformat “hem pogut tenir més socis i seccions i ara estem més oberts al carrer”. Tot i això, ha insistit que li agradaria que vinguessin “socis nous, amb noves idees i noves activitats”, per tal que se sumin als 300 actuals que participen a les seccions d’orfeó, escacs, teatre, sardana esportiva, rol, tennis taula o ball esportiu.

Coberta del llibre // la lira

En el seu parlament, el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Pep Morella, també ha destacat com “el món dels ateneus hem sobreviscut 200 anys amb èpoques fosques” com la present; “tots tenim ganes de tirar endavant”. Tal com ha expressat, el principal actiu de societats com La Lira “són “les persones”. “Per sort estem a una societat on l’associacionisme i l’activisme cultural és un bé i ens fa encarar el futur amb optimisme, malgrat la pandèmia”, ha sintetitzat.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt