El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El centre comercial de la Maquinista dubta de la viabilitat jurídica del projecte / DGM

Colau edulcora el ‘pelotazo’ de La Maquinista

Societat

El Govern de l’Ajuntament de Barcelona, capitanejat per l’alcaldessa Ada Colau, ha anunciat aquest divendres l’acord al qual ha arribat amb la societat propietària de La Maquinista, Unibail-Rodamco Westfield (URW) respecte a l’ampliació del centre comercial. Segons el consistori, es tracta d’un “pacte històric”, encara que manté aspectes propis del ‘pelotazo’ urbanístic i comercial que l’any 2015 va pactar l’empresa amb l’anterior executiu de l’exregidor Raimond Blasi (CiU).

 

Si bé anteriorment s’havia d’ampliar la superfície comercial un 50% respecte a l’actual, al final l’increment serà del 25%. És a dir, el centre comercial més gran de Catalunya creixerà un quart més sobre la zona de l’actual pàrquing exterior. Precisament, les torres de fins a 25 plantes d’habitatge que s’havien d’aixecar dins d’aquest sector quedaran limitades a 17 pisos i hauran d’estar adherides les unes a les altres. Com ha sintetitzat visualment la tinenta d’Urbanisme, Janet Sanz, “volem menys Diagonal Mar i més Illa Diagonal”. Per tant, els nous veïns seguiran residint pràcticament dins del mateix recinte comercial.

Un altre aspecte que es manté del planejament és la guetització veïnal. Mentre que l’any 2015 l’oposició política denunciava que l’executiu de Blasi volia ubicar als veïns amb menor renda en una de les torres dels extrems, ara aquests habitatges públics directament passaran a ubicar-se fora de l’espai de La Maquinista. En concret, l’Ajuntament cedirà el solar públic de Potosí per aixecar en aquest punt els habitatges protegits que correspon fer al centre comercial; just a tocar de la futura comissaria de la Guàrdia Urbana (la qual s’instal·larà en una parcel·la que en teoria havia d’acollir un equipament docent).

Cal tenir en compte que l’ampliació del sostre d’habitatge fins als 65.000 metres quadrats no només servirà per aixecar més habitatges públics (294), sinó que també ajudarà al centre comercial a posar a la venda un nombre encara més alt d’habitatges privats (518). Pel que fa a l’aparcament soterrat, el nombre de places s’ha reduït fins a les 860, ja que no es podrà perforar sota l’escola ni els espais de domini públic. De fet, es preveu que el nou planejament sumi 2.466 metres quadrats més d’equipament que podrien servir per ampliar l’Escola La Maquinista.

Per mitigar el creixement de la mobilitat privada que ja col·lapsa els entorns del centre comercial, l’empresa s’ha compromès a destinar dos milions d’euros a oferir opcions més sostenibles per arribar al recinte, sense especificar encara quines. Amb l’acord que aquest dijous ha ratificat la Comissió de Govern, després de la mediació judicial, ambdues parts (privada i pública) també han signat la retirada dels contenciosos administratius que s’havien interposat mútuament als jutjats.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt