Llencen oli al mural de l’1-O que hi ha davant l’Escola Mestre Gibert

Política

Després d’haver-lo destrossat amb pintura més d’una vintena vegades, aquesta matinada de dijous uns anònims han llençat oli sobre el mural que commemora la jornada de l’U d’Octubre al Mestre Gibert. Una actuació que no només ha perjudicat l’obra, sinó que també ha empastifat tota la vorera i la calçada. De fet, un equip de neteja s’ha hagut de desplaçar fins a aquest punt del carrer d’Irlanda per llençar material antilliscant, davant dels accidents que podien patir conductors i vianants.

 

Segons explica David Chivite, un dels veïns més vinculat amb el mural, aquest “ha sigut l’atac més agressiu, perquè fins ara ens l’havien pintat i l’havíem pogut refer, però això ja ens costarà més“. De totes maneres, assegura que els veïns ja han començat a treballar per trobar alguna solució tècnica que pugui eliminar l’oli i refer la imatge. Una repassada que no serà pas la primera: “De reparacions importants hem hagut de fer unes deu o dotze, mentre que de menors han sigut una altra dotzena també”, detalla.

Des del primer dia recorda com van decidir idear un dibuix que fos prou senzill per poder-lo repintar o replicar en cas que algú el malmetés. “Comptàvem amb pintades, grafitis… però el que no ens pensàvem és aquesta histèria antimural i que el poguessin destrossar fins aquest extrem”, emfatitza. De fet, assenyala que el mural només pretén ser “un record a la jornada de la consulta, a la feina que es va fer i com es va organitzar la gent de Sant Andreu per decidir el seu futur democràticament; no resulta ofensiu per a ningú, només a qui els ofenen els processos participatius”.

Segons explica Chivite, seran els mateixos grups de veïns que es van generar arran l’1-O els responsables de repintar-lo per “mantenir viu el record i, sobretot, per no permetre que el feixisme segueixi actuant d’aquesta manera”. Tot i que desconeixen qui ha pogut malmetre aquest cop la imatge, sí que tenen identificada algun grup organitzat que, a través de Youtube, difon les seves accions contra tota simbologia relacionada amb el referèndum o els presos polítics.

Fotografia | Jaume Domènech

1 Comentari

  1. S’hauria agut de deixar que hi hagués un accident per poder prendre accions judicials als autors. És una mica bèstia, però penso que hauria sigut més efectiu. SALUD I REPUBLICA.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*