El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El ‘porta a porta’ assoleix un 76% de recollida selectiva

Societat

Tot just quan s’ha complert el primer mes d’entrar en funcionament, el ‘porta a porta’ de Sant Andreu de Palomar ha aconseguit assolir un 76% de recollida selectiva. Un percentatge que dobla el que aconseguia l’anterior sistema de contenidors (37%) i que situa la zona del Casc Antic on s’ha implementat com la que més recicla de tota Barcelona, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Però… com ha calculat l’administració local la quantitat d’escombraries que ara sí que es reciclen bé respecte a l’anterior model? Segons fonts municipals, les dades s’obtenen a partir del pes de cada fracció de residus que s’ha recollit a les diferents zones específiques i delimitades. “Abans de la implantació, a la zona on s’ha iniciat servei porta a porta, es van dissenyar uns itineraris tant de recollida domiciliària com comercial, incloent-hi la fase 1 del porta a porta i la fase 2 de forma diferenciada”, expliquen. Una forma de treballar que va permetre saber que la recollida selectiva en la zona 1 era del 37% i que, un cop ha començat el ‘porta a porta’, la correcta separació dels residus s’ha incrementat fins al 76%.

Tot i les reticències i les protestes veïnals, des del consistori assenyalen que el 79% dels veïns que viuen a la zona on s’ha implementat el ‘porta a porta’ ja participa en el nou sistema de recollida. En paral·lel, per tal de corregir les disfuncions de les primeres setmanes, l’Ajuntament també s’ha compromès a fer nous itineraris de recollida dels residus per reduir el soroll dels camions i la instal·lació a partir de setembre de nous contenidors amb clau per a bolquers. Respecte a l’ocupació de la via pública que generen algunes bosses i cubells d’orgànica, també s’ha iniciat una diagnosi per corregir els problemes que s’hagin pogut generar fins avui dia.

El Govern de l’alcaldessa Ada Colau també ha assegurat que ja treballa a introduir bonificacions en els tributs per aquells habitatges que més reciclin a través de la informació que aporti el xip de les bosses i que “en cap cas es preveu sancionar” a aquells que no participin. A més, insisteixen que tampoc s’analitza el contingut de la bossa, les quals “no s’obren mai per valorar la separació correcta, sinó que són semitransparents per facilitar la inspecció visual als operaris i detectar la presència de residus barrejats”. Una forma de treballar que, recorden, ja funciona a capitals com Lleida o Girona, o comarques senceres com el Berguedà, l’Anoia, la Conca de Berguedà o el Pallars Sobirà. Tot plegat, per complir amb la Directiva europea 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell Europeu que estableix que el 2025 el reciclatge haurà de ser del 55% del total, el 2030 el 60% i el 2035 el 65%.

Tot i els arguments amb què l’Ajuntament defensa el sistema ‘porta a porta’, l’AV de Sant Andreu Sud ha emès un comunicat on considera que el nou model de recollida implementat al Casc Antic “ha fracassat”. Davant d’aquesta circumstància, demana als responsables polítics que l’aturin i reflexionin per tal de trobar amb els veïns, en un debat “entre iguals”, una solució que sigui “capaç d’assolir un equilibri“. Segons esgrimeixen, ha d’existir una opció que el veïnat pugui “assumir i fer encaix en la seva quotidianitat i gestió vital”, mentre que la ciutat compleix els objectius europeus.

Abans d’obrir el debat, però, l’entitat veïnal exigeix que es faci marxa enrere en el ‘porta a porta’ i que tornin els contenidors convencionals de forma provisional. Posteriorment, en el nou espai de diàleg, avancen que per part seva ja establiran “quatre línies vermelles infranquejables“: Cap bossa ni cubell a les voreres, res de xips identificadors, l’eliminació de limitacions horàries i la facilitació de la recollida dels residus tèxtils-sanitaris. Tal com denuncien, a diferència d’altres indrets, el ‘porta a porta’ de Sant Andreu ha comportat un impacte sobre l’espai públic, insalubritat als carrers i a les llars o contaminació acústica nocturna, entre altres greuges.

Des de l’àmbit polític, després que Ciutadans fos el primer partit a reclamar la paralització del ‘porta a porta’ i la tornada a l’anterior sistema de contenidors, aquest dijous el grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament ha presentat sis al·legacions al projecte i també ha demanat que s’aturi el ‘porta a porta’, es dialogui amb totes les sensibilitats ciutadanes i s’estudiï la possibilitat de substituir l’actual sistema per contenidors intel·ligents.

La regidora Elsa Artadi penja un cartell contra el porta a porta // JUNTS

En paral·lel, càrrecs electes, militants i simpatitzants de la formació neoconvergent han penjat 1.500 cartells per les finques amb el lema “A Sant Andreu, +impostos, + brutícia”. Sota el seu punt de vista, “amb Ada Colau paguem més… S’ha creat la taxa de residus i es recapten més de 40M€, però la gestió de les escombraries recau sobre la ciutadania; … per un servei pitjor! La recollida porta a porta és un desastre organitzatiu al nostre barri, sense informació ni participació i amb carrers plens d’escombraries”. Tot i la campanya política de Junts, cal tenir present que formacions locals del mateix partit a altres municipis també han implementat el sistema ‘porta a porta’ sense estalviar-se fortes crítiques del veïnat. De fet, fa només un mes enrere la regidora i responsable de l’àmbit de serveis urbans de Junts, Francina Vila, explicava que el seu grup polític no està en contra del ‘porta a porta’, però que hi veu un gran espai de millora en la implantació que se n’ha fet a Sant Andreu i per això demanava correccions.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt