El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Rebel·lió veïnal contra la recollida d’escombraries porta a porta

Societat

Centenars d’andreuencs s’han concentrat aquest divendres a les 19.30 hores a la plaça d’Orfila per exigir posar punt final al nou model de recollida de residus porta a porta que es va estrenar dilluns passat. Una convocatòria improvisada i autoorganitzada a través de les xarxes socials i un grup de Telegram que ha aplegat a veïns molt enfadats amb el nou sistema de reciclatge, el qual han considerat una “imposició” de l’Ajuntament de Barcelona. De fet, les proclames que més s’han escoltat davant la seu del Districte ha sigut la de “fora Colau” i “no al xip, volem els containers“.

 

Si bé la mobilització ha sigut pràcticament històrica pel volum de gent que ha concentrat a la plaça i l’estona que s’ha allargat, s’ha de tenir en compte que l’espontaneïtat ha jugat una mala passada als congregats. Mentre que per una banda no ha existit cap discurs unitari i cadascú ha dit la seva, primer amb un megàfon de joguina i ja més tard amb un de més potent, en segon terme ningú havia reparat en el fet que a aquella mateixa hora l’equip de Ràdio Fabra emetria ‘in situ’ un programa musical.

El programa, però, ha durat ben poc. En només deu minuts els manifestants han aconseguit boicotejar l’emissió entre crits de “fora, fora” a “la ràdio de la Colau”. Poc després, un grup de manifestants han pressionat a tècnic i locutor fins aconseguir que desmuntessin la paradeta i, ja amb els altaveus a zero, ha començat una protesta marcada pels retrets entre manifestants que no compartien les opinions de qui prenia la paraula, així com el llançament de bosses d’escombraries contra la porta de l’Ajuntament.

Un megàfon salva la protesta

Com el mateix programa de ràdio, el guirigall posterior també cessat. Tot gràcies a l’arribada d’un megàfon més potent que ha aconseguit centralitzar i difondre amb més claredat les aportacions que volien fer els veïns. Uns punts de vista que s’han focalitzat sobretot en posar en evidencia que “el sistema no funciona” i el fet que hagi estat “imposat”, pel que han exigit “la tornada dels contenidors” i el final de les bosses transparent i amb xips. En aquesta línia, han recordat que ja fa anys es va decidir canviar el sistema del porta a porta “perquè era un absolut desastre” i es va decidir “centralitzar-ho tot en contenidors”.

Els concentrats han acumulat bosses d’escombraries a la porta de l’Ajuntament // DGM

Per tal de ser escoltats a l’Ajuntament, els concentrats han proposat la creació d’un espai de diàleg amb els responsables municipals i la presentació massiva d’al·legacions contra el projecte. De forma paral·lela, també han incidit en el fet que estan “a favor del reciclatge, però no d’aquesta manera“. De fet, han acusat l’equip de Govern de voler dividir als veïns i enfrontar-los entre els qui reciclen bé i els qui no.

Per tal de seguir la batalla i aturar el nou model de recollida d’escombraries, els concentrats s’han instat a retrobar-se el proper dimarts dia 1 de juny a les 18.30 hores al Consell de Barri de Sant Andreu que se celebrarà a l’auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, i així exigir explicacions a la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín.

2 Comentaris

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt