El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Inspectors vigilaran que tothom compleixi la recollida ‘porta a porta’

Societat

Més detalls sobre el nou sistema de recollida de residus ‘porta a porta’ que s’implementarà a un primer sector del Casc Antic de Sant Andreu de Palomar a partir del 24 de maig. Segons ha avançat en roda de premsa la coordinadora del projecte, Marta Fabra, l’Ajuntament de Barcelona crearà un equip d’inspecció i seguiment que podrà “identificar i corregir les males praxis” del veïnat.

 

La supervisió que duran a terme els inspectors serà ocular i digital, ja que les bosses que s’hauran de fer servir tindran un xip i seran translúcides. Mentre que per una banda la bossa semitransparent permetrà saber quins residus hi ha al seu interior, el xip eliminarà l’anonimat del seu propietari i identificarà l’habitatge al qual pertany. Segons ha assegurat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, d’entrada no hi haurà finalitat sancionadora, sinó que només es buscarà “identificar a quins llocs cal fer més pedagogia, comunicació, reforç o redefinició dels horaris”. “No tenim intenció de buscar informació privada”, ha complementat.

Respecte a l’opció que alguns veïns vulguin evitar ser identificats i facin servir bosses d’altres característiques o de supermercats, la mateixa coordinadora ha advertit que no seran vàlides: “Només s’hauran de fer servir les bosses amb xip”. De fet, l’Ajuntament entregarà a cada habitatge de forma gratuïta el volum de bosses que cada llar pot necessitar de forma estimada al llarg d’un any sencer, i si se’n necessiten més, es podran demanar mitjançant una aplicació mòbil o a l’oficina del porta a porta que s’instal·larà a la Fabra i Coats.

Des d’aquest dilluns i fins al 22 de juny s’ha començat a repartir el quit de material del ‘porta a porta’ tant als veïns com als comerciants, el qual consisteix en un cubell i diferents tipologies de bossa: una pel rebuig i una darrera pels envasos, metalls i plàstics. Pel que fa a l’orgànica, es dipositarà directament a un cubell específic, mentre que el vidre es continuarà dipositant als contenidors de la via pública. Contenidors que, per cert, podran avançar cap a un model ‘intel·ligent’. És a dir, un contenidor que en un futur només s’obrirà en passar una targeta personalitzada.

Si bé el quit també incorpora un joc participatiu, una guia informativa i un imant de nevera per saber quin és l’horari i el calendari de cada fracció, els responsables han avançat que es posaran en marxa alternatives per a les persones a les quals no els encaixin els horaris de baixar el cubell. La primera? Una plataforma mòbil que anirà donant voltes per Sant Andreu i on es podran dipositar les fraccions en qualsevol moment del dia.

Pel que fa a l’espai urbà, la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, ha assegurat que la retirada de 280 contenidors permetrà eliminar “molèsties d’olors i sorolls”, a la vegada que es “guanyarà espai a la via pública”. El que no ha concretat, però, és què acollirà l’espai que quedi alliberat.

Respecte al model de recollida de residus, Eloi Badia ha defensat que es tracta d’un pas “molt important en la lluita contra el canvi climàtic“, i que la seva posada en funcionament ve marcada per les directrius de la Unió Europea. En aquesta línia, l’objectiu a mitjà termini serà superar el 60% de matèries reciclades i deixar enrere el 40% actual. Un canvi de dinàmica que també suposarà un estalvi econòmic: “No fer res costa cada any cinc milions d’euros més a les butxaques dels ciutadans i ciutadanes”, ha sintetitzat Badia en relació amb l’increment de tarifes que va aprovar la Generalitat (cinc euros més anuals per tona que va a l’abocador).

Encara que a Barcelona el barri de Sarrià Vell es va convertir en la primera experiència del nou ‘porta a porta’, la intenció del Govern municipal és que el model s’estengui en diverses fases per tota la ciutat. De fet, l’objectiu és que a partir del 18 d’octubre la meitat de Sant Andreu de Palomar funcioni en la nova dinàmica i que el 2025 estigui a ple rendiment a tota la ciutat.

“Ens diuen les experiències prèvies que cal una administració compromesa i disposada a posar recursos materials, humans, a fer pedagogia… però la peça clau perquè sigui un èxit és que els veïns i les veïnes estiguin compromesos, implicats i que es creguin el procés“, ha emfatitzat la regidora. La mateixa Martín també ha assegurat que des del primer dia les entitats “s’han cregut el procés i han participat”. Una tasca que ja acumula quatre mesos de reunions i fins a 500 trobades amb comunitats de veïns.

Per part de l’AVV de Sant Andreu de Palomar, el seu president, Santi Serra, ha assegurat que tant la seva entitat com la FAVB ja treballaven des de feia temps per aconseguir implementar aquest model de recollida de residus a la ciutat. “Estic convençut que tindrem un Sant Andreu més sostenible“, ha declarat el representant veïnal, qui ha advertit que, un cop el projecte tiri endavant, serà “un procés llarg, costós i empipador, perquè no serà posar-lo en marxa com un interruptor que s’obre i es tanca, sinó que s’haurà d’anar treballant, veure què falla i anar solucionant els problemes“.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

6 Comentaris

  1. Perfecte i ja que estan que mirin si algú neteja el tram del carrer Residència entre Torras i Bages i carrer Cinca, possiblement el tram de carrer més brut de tot Sant Andreu i potser fins i tot de Barcelona.

  2. No cogere nada que este en la calle y subirlo a casa. Tampoco usare nada con chip para revisar mi basura, vulnera cualquier derecho a la intimidad.
    Yo ya reciclo hace años, pero insalubridad a mi casa y chips ni en sueños. Aparte de la informacion de ladrones y otros que sabran que consumimos por cubos, y bolsas transparentes con vigilancia. No hay por donde coger esta historia mas que un paso mas al control de la poblacion y mas insalubridad en las calles. Es repugnante.

  3. Es una auténtica vergüenza como nos quieren controlar. Bolsas de basura transparentes, para que todo el mundo sepa que tiras a la basura… Falta total de intimidad y de libertad. Con lo fácil que es ahora tirar la basura a la hora que te da la gana. ¿Si una persona tiene turno de tarde, cuándo tira la basura? ¿Tiene que esperar al domingo, que tiene fiesta, para dejarla de 20:00 a 22:00 horas? Es todo un despropósito, vamos para atrás en todos los sentidos. Aparte, eso de dejar la basura en la calle todo el mundo a la misma hora… Sólo faltará aquello de ¡Agua va!

  4. Retiraran 280 contenidors per eliminar molèsties d’olors i sorolls i us posaran terrasses de bars. Tot un sistema vergonyós, que no només vulnera l’intimitat sinó que a més a més t’esclavitza en horaris. I dos viatges extres d’ascensor per baixar la galleda i pujar la galleda. I guardareu dos dies el peix a la brossa a casa?.
    Es treuen de la màniga un nou impost per a la recollida d’escombraries, però que els hi facis tu la feina i a l’hora que ells et diuen

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt