El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els contenidors desapareixeran i la brossa es recollirà ‘porta a porta’

Societat

Després de Sarrià Vell, Sant Andreu de Palomar serà el segon nucli urbà de Barcelona que viurà la reconversió total del sistema de recollida d’escombraries. Tal com ha comunicat aquest dissabte l’Ajuntament de Barcelona, el territori andreuenc veurà com progressivament els actuals contenidors s’aniran enretirant per donar pas a la recollida selectiva d’escombraries porta a porta.

 

Aquest nou sistema de reciclatge suposarà un canvi d’hàbits per a 28.000 andreuencs, ja que hauran d’adaptar-se a les noves regles que sorgiran de les negociacions del Govern de l’alcaldessa Ada Colau, l’empresa de recollida de residus i les entitats veïnals. Unes reunions on properament s’acabaran acordant els horaris en què es permetrà deixar els cubells a la porta de les finques i els dies de la setmana que correspondran a cada fracció a reciclar.

En canvi, el que ja se sap és que la implementació del nou sistema es durà a terme en dues fases que correspondran a diferents parts del territori de Sant Andreu encara a concretar públicament. Malgrat tot, el que sí se sap és el calendari: la primera fase es posarà en marxa a finals de maig i la segona a mitjans d’octubre de 2021. A més, cal tenir en compte que el nou sistema de recollida no s’implementarà a tot el territori, sinó que només involucrarà a la meitat dels residents de Sant Andreu de Palomar.

L’objectiu de l’Ajuntament és reduir el nombre de quilos que cada veí llença al contenidor de rebuig per tal que reciclin més escombraries. Per aconseguir-ho, es retiraran tots els contenidors de la zona afectada (només es deixaran els del vidre) i els veïns i botiguers hauran de dipositar, a la porta de la seva casa o local, el cubell amb la fracció d’escombraries que pertoqui (rebuig, orgànic, paper, plàstics) el dia de la setmana en què es troben.

L’objectiu del nou model és incrementar el percentatge de matèria que es recicla i eliminar al màxim els residus del contenidor gris. En el cas de Sarrià Vell, on el porta a porta funciona des de fa tres anys, les dades no han fet més que confirmar l’èxit de la proposta: la recollida selectiva ha passat del 37,7% al 60% i ja és el barri que més i millor recicla.

Serà a la major part del Casc Antic de Sant Andreu on es desenvoluparà el nou sistema // AJUNTAMENT DE BCN

Segons dades oficials, actualment els barcelonins només reciclen una tercera part dels plàstics i de la matèria orgànica (les altres dues les llença al gris), quan el 90% del residu que generen es podria reciclar i reutilitzar. De fet, la mesura va en consonància amb les normes dictades per la Unió Europea, que obliguen a reciclar com a mínim el 55% de les escombraries que es generen. Uns deures que, a més, portaran implícits un important estalvi econòmic, ja que si l’actual sistema de recollida suposa un cost de 191 euros anuals per llar, en el cas que tothom passés a reciclar correctament amb el porta a porta el cost total arribarà a decréixer fins als 127 euros anuals per família.

Des del consistori, però, recorden que la implementació d’aquest sistema de recollida porta a porta necessitarà un gran consens i un alt grau de corresponsabilització del veïnat. De partida, els responsables municipals ja treballen amb representants veïnals i comercials per veure com planificar, desenvolupar i fer seguiment del projecte.

Fotografia | El sistema porta a porta a Sarrià Vell //  Coop. Mad. Los Mochuelos

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt