El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Generalitat vol aplicar el ‘porta a porta’ de Sant Andreu a tota BCN

Societat

El 40% aproximadament. Aquest és el percentatge de reciclatge a la vegueria de Barcelona, pel que la resta, el 60%, s’aboca incorrectament als contenidors, ha precisat l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Unes xifres que es repeteixen des de fa anys i que incompleixen els compromisos europeus. La recepta de la Generalitat per revertir la situació? L’aplicació de sistemes de recollida de residus com els contenidors intel·ligents que s’obren amb targetes o el sistema ‘porta a porta’ de Sant Andreu.

Banner Ajuntament 300x250
 

A parer del director de l’ARC, Isaac Peraire, el conjunt de Barcelona hauria d’implementar el ‘porta a porta’ que tan bons resultats ja ha aconseguit a escala de reciclatge, defensa. De fet, l’àmbit de Sant Andreu de Palomar on s’aplica el sistema ja ha aconseguit situar-se com el territori on es fa una millor recollida selectiva: durant els tres primers mesos de 2023 ha estat del 81,7%, xifra que l’ha fet encapçalar el rànquing dels 36 nuclis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que millor reciclen.

Segons l’ARC, després que molts municipis petits i mitjans ja hagin fet el pas d’aplicar el porta a porta als seus nuclis urbans, ara és el torn del conjunt de Barcelona. Una decisió, però, que el mateix Peraire considera que pot ser conflictiva pels recels que sempre desperta entre el veïnat. Precisament, el mateix director de l’Agència de Residus creu que la implementació del sistema fins i tot va tenir un reflex en els resultats electorals de les darreres eleccions municipals. Precisament, a Sant Andreu, el moviment contrari al ‘porta a porta’ continua viu i fins i tot va aconseguir organitzar algunes de les majors mobilitzacions veïnals més importants dels darrers anys.

Malgrat la penalització electoral que pot haver provocat la posada en marxa el sistema a Sant Andreu, Peraire ha reconegut a l’exregidor de Medi Ambient, Eloi Badia, per la seva valentia política i els bons resultats del sistema. En aquest sentit, el mateix Peraire ha instat al nou executiu socialista de la ciutat a seguir el camí marcat per Sant Andreu i aprofitar el fet que les eleccions queden lluny. “No hi ha una transformació en el municipi que afecti tant i tanta gent [com és el canvi de model de recollida]”, ha admès, però a la vegada ha defensat que tampoc hi ha “cap canvi que provoqui tants bons resultats“.

En un sentit diferent del proposat per la Generalitat, pel plenari de Sant Andreu d’aquest dimarts s’espera que el grup municipal de Junts per Catalunya – Trias per Barcelona presenti una nova proposició per “aturar de manera immediata” el sistema ‘porta a porta’ de Sant Andreu. Sota el punt de vista de la formació, “després de 29 mesos d’implementació és palès que amb altres sistemes menys disruptius per a la qualitat de vida del veïnat s’arriba al mateix percentatge o superior de reciclatge”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt