El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Escola de La Maquinista / DGM

La COVID-19 fa saltar pels aires tot el trencaclosques educatiu

Societat

Després d’onze anys en instal·lacions provisionals, la comunitat educativa de l’Escola La Maquinista ja ha assumit que l’inici del seu 12è curs també haurà de ser en mòduls prefabricats. Aquest cop, però, la causa no té raons polítiques ni urbanístiques, sinó sanitàries. L’entrega de l’edifici definitiu no podrà efectuar-se al setembre perquè el coronavirus ha obligat a alterar el calendari previst.

 

“Les obres estaven evolucionant com estava planificat des de feia tres anys, però la situació de la COVID-19 ha generat un decalatge de dos mesos que farà inviable començar el curs allà al setembre”, explica a L’Exprés de Sant Andreu el membre de la Comissió d’Obres de l’AFA La Maquinista, Bernat Calpe. La qüestió més significativa és que, en no tenir enllestit aquest edifici a conseqüència del confinament i no saber del cert quan podran fer el trasllat, tot el trencaclosques educatiu de Sant Andreu ha quedat esguerrat.

Com ja s’ha esmentat, l’Escola La Maquinista haurà de continuar a la seva ubicació actual (els mòduls del carrer de Fernando Pessoa) per la impossibilitat d’estrenar l’edifici definitu que s’està construint davant el centre comercial. Una supressió del trasllat que implicarà que l’Institut La Sagrera-Sant Andreu no es pugui mudar a Fernando Pessoa, pel que haurà de romandre als barracons que ja ocupa al costat de la Fabra i Coats (i que ja van fer servir en el passat els alumnes de l’Escola Can Fabra i l’Institut Martí Pous). En el seu cas, val a dir que la ubicació definitiva d’aquest institut ha de ser el triangle ferroviari, però un conflicte urbanístic amb el propietari d’aquest sòl també impedeix posar dates en ferm.

D’altra banda, s’ha de recordar que aquests mòduls prefabricats de Can Fabra ara havien d’acollir el nou Institut Vapor del Fil. Un centre de nova creació de secundària que, en ser l’únic que no té instal·lacions prèvies, s’haurà d’encabir en un espai temporal dins de la Fabra i Coats. En el seu cas, la seva ubicació definitiva seran les instal·lacions de l’Escola Molí de Finestrelles (antic CEIP Sant Pere Nolasc), però tampoc s’ha fet públic cap calendari d’obres ni de mudança.

Amb l’arribada del Vapor de Fil, el col·legi Molí de Finestrelles es convertirà en un institut-escola // DGM

Des dels quatre centres educatius implicats entenen que aquesta reconfiguració ha sorgit arran “d’una situació de força major a la qual s’està buscant la millor solució possible per tal que cadascun dels centres pugui desenvolupar l’activitat pedagògica el proper curs”. A més, els centres que s’ubicaran provisionalment a la Fabra i Coats asseguren que el Consorci d’Educació de Barcelona ja se’ls ha compromès a “buscar solucions amb el Districte per ampliar i millorar els [seus] espais educatius”.

Per part de les famílies de l’AFA La Maquinista, aquestes comprenen les circumstàncies extraordinàries i donen “tot el suport a poder començar el curs en una situació òptima pels infants”, sintetitza Calpe. En el cas d’aquesta comunitat educativa, el representant reconeix que aquest nou puzle “és l’única solució i a hores d’ara és la més raonable”, alhora que treu ferro al fet de començar novament en un espai provisional: “Els actuals barracons no tenen res a veure amb els antics; aquests són d’última generació, molt confortables i sabem que hi ha escoles definitives en pitjors condicions”.

Fotografia | Els barracons que ocupa l’Escola de La Maquinista, a Fernando Pessoa / DGM

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt