El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Barracons de l'Institut Martí Pous / DGM

Sant Andreu comptarà amb un quart institut públic en barracons

Societat

Nou centre de secundària. Pel proper curs 2020/21, el veïnat de Sant Andreu de Palomar comptarà amb un quart institut públic: el Vapor de Fil. Un centre d’ensenyament de tres línies que s’ubicarà als actuals barracons que aquest curs ocupen els alumnes de l’Institut Sant Andreu – La Sagrera, i que anys enrere havien ocupat els estudiants de l’Institut Martí Pous (un curs) i els de l’Escola de Can Fabra (vuit cursos i mig). Dit d’una altra manera, els adolescents del Vapor de Fil hauran de començar els seus estudis d’ESO en uns mòduls prefabricats que al setembre ja acumularan 11 cursos en funcionament.

 

Però… a on aniran a parar els actuals alumnes de l’Institut Sant Andreu – La Sagrera? Fins que el seu edifici definitiu sobre el triangle ferroviari estigui enllestit, s’hauran de traslladar als mòduls prefabricats que es van instal·lar fa dos anys al carrer de Fernando Pessoa. Cal recordar que aquests es van muntar amb l’objectiu de dotar d’un espai alternatiu a l’Escola La Maquinista, mentre a dia d’avui es construeix la seva escola definitiva després de passar 11 cursos en barracons (la inauguració s’espera pel setembre del 2020).

Tal com han confirmat a L’Exprés de Sant Andreu fonts de l’executiu del Districte, la posada en marxa del nou institut respon a la necessitat de cobrir la demanda de places públiques de secundària. Com succeeix a la resta de Barcelona, curs rere curs la tendència de les famílies andreuenques és matricular cada vegada més als seus fills ens centres públics que no pas privats o concertats. Només una dada: mentre Sant Andreu de Palomar començava el 2017 amb un únic institut públic: el Doctor Puigvert, aquest 2020 s’acabarà amb quatre instituts en funcionament.

Aquest creixement exponencial de la demanda ha generat un tap en l’oferta de places públiques, el qual ara l’administració intenta resoldre de manera “estructural”. Què vol dir això? Doncs que si bé des del Consorci d’Educació de Barcelona sempre s’havien buscat centres on encabir nous ‘bolets’ (grups provisionals), ara s’ha optat per crear nous instituts des de zero. El problema, però, és que la posada en funcionament del nou Institut Vapor del Fil obre una segona incògnita. On s’ubicarà l’edifici definitiu? A dia d’avui, els responsables educatius no tenen cap proposta en ferm i encara estan avaluant quin serà el seu enclavament òptim a Sant Andreu.

Escola de La Maquinista / DGM
Els barracons que ocupa l’Escola de La Maquinista, a Fernando Pessoa / DGM

El calendari promet una contrarellotge, ja que el fet de crear un nou centre de secundària amb tres línies provocarà la saturació en poc temps de les instal·lacions prefabricades que hi ha al costat de la Fabra i Coats. Una circumstància que, com seria d’imaginar, suposaria seguir les passes de l’Institut Sant Andreu – La Sagrera i traslladar-se als barracons de Fernando Pessoa (els quals tenen molta més capacitat). Per aquelles dates, però, el recinte hauria d’haver quedat alliberat per l’Institut Sant Andreu – La Sagrera, mitjançant el seu trasllat a l’edifici definitiu. El hàndicap d’aquest: encara no té calendari d’obres en ferm, degut a un conflicte urbanístic amb el propietari del sòl on s’ha de construir.

4 Comentaris

 1. Crec que anomenar “barracons” a l’espai que actualment ocupa La Maquinista és, si més no, exagerat. Heu estat dins? Moltes escoles voldrien tenir un interior com aquest.

  • Vete al ayuntamiento o al Andreuenc a decir chorradas, aquí no cuela cuestionar el rigor de este medio ejemplar. Si se dice, es porque así es.

   Al circo, qué te están esperando.

   Visca l’Expres

 2. Joan Carles, lo exagerado es criticar a un periodista independiente que está haciendo una labor admirable como David García Mateu.

  Dice verdades como puños y eso molesta.

  Este ayuntamiento de Sant Andreu quiere que los periodistas repitan notas de prensa como hace el Andreuenc y el grupo Royo-pres, pero por suerte tenemos con nosotros un medio, L’Expres, y un director, David, que investigan y dan a concocer a los lectores la VERDAD de lo que ocurre, moleste a quien moleste.

  Puedo afirmar que la mayoría de andreuencs solo leemos los dos diarios fiables de Sant Andreu: Expres y Línia Sant Andreu.

  Sant Andreu está harto de caciques en el ayuntamiento y en los pseudomedios de comunicación de Royo-pres que solo buscan su supervivencia a cualquier precio.

  Adelante Expres!

 3. El señorito Royo Vila, exvicepresidente del Sant Andreu, fundador de una fantasmal asociación de medios de comunicación de Sant Andreu y fundador del Andreuenc, no podría ser ni secretario de la asociación de vecinos de su escalera. Sí ha llegado hasta aquí con sus mil inventos babo el brazo es porque siendo un chaval Camino (presidente del Sant Andreu) le dio por él. Y claro a él le encanta mantenerse en la pasarela. Quién paga las consecuencias? El pueblo de Santa Andreu y sus instituciones.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt