El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les famílies denuncien una “planificació escolar negligent”

Societat

Nou curs, velles reivindicacions. Aquest dijous 12 de setembre els menuts i joves de Sant Andreu han tornat als centres educatius i fins i tot alguns han estrenat el nou Institut La Sagrera Sant Andreu (tot i que per ara són els mateixos barracons que van fer servir els alumnes de l’Institut Martí Pous i els de l’Escola Can Fabra). Una tornada a la rutina, però, ha tingut gairebé més ambient al carrer que no pas dins les aules.

 

Convocats per la Coordinadora d’AMPAs i AFAs de Sant Andreu, desenes de famílies s’han concentrat aquest matí a les portes dels seus respectius centres per denunciar la “planificació escolar negligent” que ha fet el Consorci d’Educació de Barcelona al Districte de Sant Andreu. Tal com ha explicat a L’Exprés de Sant Andreu el portaveu de la coordinadora, Jordi de Carreras, “els problemes amb les inscripcions ja fa anys que s’arrosseguen”, però enguany “el malestar acumulat ha esgotat la paciència de les famílies”.

Des de la Coordinadora qualifiquen de “desastrosa” l’ampliació de ràtios per sobre del que marca la llei en alguns centres, i la creació de tres nous grups addicionals als instituts, els quals s’han sumat als bolets ja existents. Sota el seu punt de vista, “els responsables de fa sis anys ja haurien d’haver vist quants nens havien començat la primària per planificar quants n’arribarien a l’ESO; ara bé, ningú ha preparat res“, denuncia De Carreras.

Sota el parer de l’agrupació de mares i pares, els responsables d’Educació han seguit “una política d’improvisació” la qual “fa molts anys que es duu a terme”. “Es pot entendre que, circumstancialment i de forma imprevisible, hi hagi més demanda que places disponibles, però el problema s’ha convertit en sistemàtic”, consideren.

Respecte a la creació de nous centres educatius, com l’Escola Can Fabra, l’Institut Martí i Pous o l’Institut La Sagrera Sant Andreu, el portaveu assenyala que la seva posada en marxa és positiva, però “insuficient”. “En els darrers anys el sistema s’ha portat al límit, amb unes ràtios tan altes i amb tants bolets, que aquests centres l’únic que fan és alleugerir la pressió“, sintetitza. Un fet que, creu, “es podria haver evitat” amb “una millor panificació”.

Sota el seu punt de vista, la pròpia administració pública ha sigut la que ha abocat a diverses famílies a inscriure als seus fills de pàrvuls a centres concertats: “Si bé van optar en primer lloc per centres públics, al final per sorteig els han tocat instal·lacions que estaven prop de quatre quilòmetres de casa seva; potser sí que hi ha places disponibles, però el sistema no pot obviar un valor primordial com és la proximitat i aquestes famílies no es podien desplaçar tant lluny“, revela.

En la mateixa línia, De Carreras denuncia que hi ha famílies que anys enrere havien optat a matricular als seus fills a determinades escoles pels instituts adscrits que tenien de cara a la secundària, però al final no els han pogut matricular en aquests: “La desil·lusió ha sigut molt gran, perquè s’han quedat sense la plaça que volien”. En aquest sentit, destacar que un dels centres més sol·licitats havia sigut l’Institut Doctor Puigvert, el qual ha sigut l’escenari de la mobilització més gran d’aquest dijous.

Les famílies esperen que des del Consorci d’Educació de Barcelona es prenguin mesures per revertir la dinàmica dels darrers anys: “Entenem que la gestió és molt complicada, però les coses es poden fer millor; fins avui les han fet d’una forma absolutament insuficient“. Recepta? Inversió: “S’ha d’invertir més, al final saben que no podran fer miracles si no inverteixen més”, conclou De Carreras.

Fotografia | Escola La Pegaso

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt