El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els carrers on viuen els veïns més rics i els més pobres

Economia

Dins de la mitjana barcelonina, en termes de renda per càpita Sant Andreu de Palomar sempre ha estat per sota (77,7 punts en una mitjana de 100). O dit d’una altra manera, entre els 73 barris de la ciutat, el nucli andreuenc ocupa la 47a plaça. Ara bé, aquest fet no és homogeni a tots els carrers de Sant Andreu. Segons la darrera eina interactiva que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els veïns amb més renda per llar es concentren a determinades seccions censals.

 

Tal com es pot analitzar a l’open data de l’INE, la secció censal de Sant Andreu amb més renda per llar és la compresa entre el carrer de la Residència, Fernando Pessoa, Joan Torras, Torras i Bages, Isabel Ribó i Cinca (cal imaginar-se una ‘L’ voltejada 90º). Segons l’INE, la renda mitjana d’aquests veïns és de 47.412 euros anuals i formen part del 7% dels ciutadans més rics d’Espanya i del 10% dels més rics de Catalunya.

Per afinar més, quins van ser els resultats electorals a la mesa d’aquesta secció censal a les darreres municipals? Doncs els socialistes, amb el 25,8% de les paperetes, seguits dels comuns amb el 24,9% dels suports. El tercer lloc del podi el va completar ERC amb el 19,8% dels sufragis, lluny de C’s (15,9%) i encara més lluny de JxCAT (4,3%) i el PP (3,6%). La participació en aquests carrers va ser del 78.2%.

Respecte a la segona secció censal més rica de Sant Andreu, aquesta representa a part de les cases que es troben entre la rambla de l’Onze de Setembre, Sant Narcís, Ramón Batlle i la Garona. Mentre que la renda per llar en aquest sector urbà és de 39.877 euros anuals de mitjana, la renda per persona és de 16.556 euros anuals, el que suposa que estiguin entre l’11% de catalans més rics i el 8% dels espanyols amb major poder adquisitiu. En aquest cas, ERC va fer-se amb la primera plaça (27%), seguida dels comuns (19,4%) i el PSC (15,6%).

Abans d’entrar a analitzar la secció censal amb menor renda cal posar de relleu que el conjunt de carrers que desemboquen a la Meridiana (o els mateixos portals que donen a la Meridiana), són els que menys diners ingressen de forma anual. Per tant, no resulta agosarat dividir Sant Andreu per la meitat i localitzar els veïns amb major renda a l’extrem més proper a les vies del tren, mentre que els de menor capacitat econòmica s’ubicarien just per sota de l’autopista urbana.

Ara bé, la gran peça més pobra s’escapa d’aquesta lògica. És la ‘L’ que va de Fernando Pessoa, Palomar, Gran de Sant Andreu/Ribes, la ronda de Dalt fins al pont de Santa Coloma, i el mateix passeig de Santa Coloma. En aquesta zona, els ingressos per llar són de 30.082 euros anuals i la renda per càpita escassament arriba als 11.790 euros. Mentre que respecte a Espanya formen part del 38% més ric, en el cas de Catalunya gairebé travessen la fina línia de la meitat més pobra (45%). Tot i això, els seus ingresos resten lluny dels que obtenen els veïns del barri més proper: els ciutadans de Baró de Viver se situen entre el 6% i el 7% més pobre de Catalunya.

Tornant a la secció censal amb menor renda de Sant Andreu, la lògica política no va ser gaire diferent respecte a la secció més rica. En aquest cas, la victòria a les darreres municipals se la va emportar la llista liderada per Ada Colau, amb un 24,9% dels suports, seguida de la socialista (23,9%) i ERC (18,5%). C’s va tornar a quedar com a quarta força (13,7%) i el PP (5,6%) va superar la llista de JxCAT (3,94%). Això sí, la participació en aquesta taula electoral va ser del 62%.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt