El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’antic edifici de la Clínica Sant Jordi passarà a mans municipals

Societat

L’enderroc de la capella neoclàssica de la Clínica Sant Jordi va agafar a tothom a contrapeu. El seu adéu era una crònica anunciada, ja que el pla especial urbanístic que va aprovar l’Ajuntament l’any 2014 donava el vistiplau a ampliar les instal·lacions sanitàries sobre el seu emplaçament. Un esfondrament, però, que ningú s’esperava que es dugués a terme amb aquesta celeritat. De fet, els anteriors propietaris de la Clínica, la família Cararach, ja van fer públic en el seu moment que no disposaven de finançament suficient per dur a terme el projecte que havien ideat. La compra del complex per part d’HM Hospitales, però, ho ha precipitat tot.

 

Si bé HM Hospitales comprava l’abril de 2019 el 77% de l’accionariat de la Clínica Sant Jordi amb la intenció d’invertir fins a 50 milions d’euros per desenvolupar el projecte, la companyia madrilenya no ha trigat ni un any en començar a moure la piqueta. Tal com ha pogut saber L’Exprés de Sant Andreu, el 2 d’agost van presentar la sol·licitud per aconseguir la Llicència d’obres majors i aquest passat 3 de desembre l’Ajuntament li va concedir. Menys de dos mesos després, la capella ja és història.

Tot i que aquest mitjà de comunicació s’ha dirigit a HM Hospitales per saber si aquesta actuació suposa el tret de sortida per començar les obres del nou projecte, la companyia encara no s’ha pronunciat al respecte. Si més no, cal tenir present un aspecte: l’edifici principal de la clínica restarà amb la seva fisonomia actual, ja que a diferència del petit edifici religiós, la finca està catalogada i protegida amb el nivell C per la Direcció de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.

A més, tal com consta al mateix pla urbanístic que permet l’ampliació de la Clínica, aquest recull el fet que el privat haurà de lliurar a l’Ajuntament de Barcelona l’edifici històric. Una cessió que encara no té data establerta, però que podria començar a programar-se si HM Hospitales preveu obrir el nou espai sanitari en un termini de cinc anys. De fet, el traspàs d’aquest edifici en favor del consistori serà clau per donar un nou aire a tot l’espai de la plaça de l’Estació.

Més enllà del nou hospital que serà tant alt com la cúpula de l’Església de Sant Andreu, la plaça s’obrirà a l’edifici de la Clínica, el qual podria operar com un nou equipament públic, un centre cívic, o un centre de formació (entre altres usos amb què podria dotar-lo l’Ajuntament). Una incorporació a l’actual espai públic que serà més natural gràcies a les noves zones verdes que substituiran el mur perimetral i les naus annexes, ja que  tota la cantonada que dona al carrer del Cinca passarà a ser una nova zona enjardinada.

 

En taronja, la futura zona enjardinada, en vermell, l’edifici històric, i en groc, la capella enderrocada // AJUNTAMENT DE BCN

Per últim, també cal tenir en compte que per aquelles dates, s’espera que l’edifici de l’estació de Sant Andreu Comtal ja hagi perdut la seva funció ferroviària, fet que succeirà quan s’inauguri la nova estació.  Pel que fa a l’estació actual, s’espera que l’immoble passi a les mans de l’Ajuntament (la cessió per part d’Adif ja està aparaulada, però no signada).

En què es convertirà la plaça de l’estació, aleshores? En un dels principals centres neuràlgics de Sant Andreu, ja que a l’actual pas d’usuaris del ferrocarril, caldrà sumar el major volum de visites que pugui rebre la nova Clínica Sant Jordi, els usuaris que pugui tenir la ja municipal finca de la Sant Jordi i, no oblidem, les visites que pugui tenir el projecte a desenvolupar a les Cases del Pont (dia rere dia, més degradades). Una revolució urbanística, però, que encara no ha comptat amb cap pla definit per part de l’Ajuntament: ni se sap en ferm què acollirà la Casa de l’Oficial, ni hi ha data pel traspàs de l’estació de Rodalies al consistori, ni ningú ha pensat què fer a l’edifici neoclàssic de la Clínica.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt