El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Comuns i socialistes tindran majoria absoluta per ‘fer i desfer’

Política

Nou mandat, nou govern. Mentre que aquest dimecres l’alcaldessa Ada Colau ha presentat públicament el pacte amb el PSC de Jaume Collboni, les formacions polítiques ja fa dies han anat prenent posicions de cara als propers quatre anys. En el cas del Districte de Sant Andreu, el ple de la sala Andreu Cortines pràcticament ha finiquitat el seu ¿quién es quién? particular. A diferència de l’anterior regidora Laia Ortiz, l’aritmètica electoral posarà les coses fàcils a la nova màxima responsable del districte, Lucía Martín.

 

1 +1 fan 2 i els sis consellers dels comuns amb els cinc dels socialistes donen majoria absoluta al Districte. Tal com va avançar L’Exprés de Sant Andreu, la formació de l’esquerra transformadora ho tindrà fàcil per aplicar les seves polítiques al territori, tot i que els socialistes també voldran jugar les seves cartes. Si bé aquest cop el PSC no ocuparà la regidoria, com va fer Carmen Andrés en el passat, la formació pràcticament iguala en nombre de consellers a Barcelona en Comú.

Però… qui seran els consellers del proper govern de la plaça d’Orfila? Si bé els comuns encara no han tancat el seu procés d’elecció, l’assemblea andreuenca ha perfilat una única candidatura de consens a la que cap escissió de la formació plantarà cara. Per tant, és gairebé segur que Elvira Juncosa, Jordi Gimeno i Gerard Sentís repetiran. Aquest darrer, però, ja no ocuparà el càrrec de conseller tècnic; la plaça quedarà reservada per la persona de confiança que esculli la nova regidora. A més, Carme Toll i Ruth Ana Gabriel acabaran de completar un bloc dels comuns, on les sigles d’ICV ja només quedaran representades per Sentís. En el cas de les d’EUiA, aquestes directament són òrfenes amb l’adéu de Felipe López Aranguren.

Pel que fa als socialistes, tant Ivan Marza com Antonio Fortes repetiran a la plaça d’Orfila. Uns càrrecs on ara estaran acompanyats per tres companys de formació més: Felipe Martínez, Marta Villanueva i Isabel Loscos. Tots cinc van ser ratificats en els seus càrrecs per l’assemblea local dels socialistes el passat 5 de juliol, on també va participar l’exregidora Andrés, ara diputada al Congrés dels Diputats.

El PSC presenta als seus consellers pel proper mandat municipal / @pscsantandreu

A diferència d’un Govern que previsiblement tindrà un mandat senzill de gestionar gràcies a la majoria absoluta, els qui potser no ho passen d’una forma tan còmoda són els consellers de l’oposició. En clara minoria, els cinc consellers d’ERC intentaran fer valer la seva força electoral per erigir-se com a principal partit de l’oposició al Districte. Per fer-ho comptaran amb el president de l’assemblea local i també conseller, Carlos Rodríguez Escuredo, acompanyat per Montse Reyes, Pilar Domech, Júlia Mayor i Dani Gómez (qui va deixar el partit durant vuit dies, per després tornar a la militància). Pel que fa a Quim Pañart, aquest ha decidit fer una passa enrera i no repetir com a conseller.

En el cas de Junts per Catalunya, després de perdre tres dels quatre consellers que tenien, només la presidenta del grup local, Anna Satorra, continuarà com a consellera. Així ho va decidir la seva assemblea local, després d’escollir-la en votació davant la candidatura de Jaume Vila a conseller municipal. Pel que fa al PP i la CUP, tots dos han perdut els seus únics consellers respectivament: Carmen Santana i Ivan Altimira.

El que encara no estan clars són els noms que ocuparan les dues conselleries que va guanyar la marca Barcelona pel Canvi – C’s al Districte. Després que la plataforma de Manuel Valls consumés el trencament amb la formació taronja, fonts internes han confirmat a aquest mitjà de comunicació que tots dos grups negocien el repartiment de conselleries a escala municipal i que en el cas de Sant Andreu, cadascú es quedaria amb una de les dues cadires de la sala Andreu Cortines.

Fotografia | Barcelona en Comú

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt