El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Arqueòlegs excavaran sota Sant Andreu un gran refugi de la Guerra Civil

Societat

L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona ha tret a concurs públic l’excavació del refugi antiaeri 439, situat sota la plaça del Mercadal, després de trobar un dels dos accessos documentats a la mateixa plaça. Una prospecció arqueològica que pot suposar en un futur l’obertura al públic d’un dels refugis més grans de la ciutat, ja que la documentació històrica apunta al fet que podria haver arribat a resguardar fins a 4.300 andreuencs.

 

Segons l’informe elaborat pels professionals d’Abans Serveis Culturals SL i al que ha tingut accés L’Exprés de Sant Andreu, va ser a finals de 2019 quan es va descobrir una de les entrades al refugi antiaeri número 439, del qual es conserven els plànols originals del projecte constructiu (29 de setembre de 1937). “Estem davant d’un dels refugis més grans i extensos dels projectats durant la Guerra Civil espanyola a la ciutat, i semblaria ser, que també dels executats, ja que permetria acollir fins a 4.300 persones”, exposen els arqueòlegs.

La documentació apunta que el refugi comptaria amb set entrades i s’estendria pel subsòl de Sant Andreu de Palomar. Més concretament, per l’àrea que cobreixen el carrer Gran de Sant Andreu, Pons i Gallarza, Jorba, Montpeller i la mateixa plaça del Mercadal. Si bé la memòria oral va permetre localitzar l’accés a través del carrer de l’Arc del Mercat, 7-8, ha sigut ara, l’any 2019, quan les obres del mercat han permès localitzar l’entrada davant dels números 39-40 de la mateixa plaça.

“Tenint en compte que les entrades 2 i 3 del plànol original es corresponen amb les entrades conegudes i existents avui dia, és més que previsible que la resta del refugi es conservi en bona part o en la seva totalitat“, apunten des d’Abans Serveis Culturals a l’informe. “El refugi, segons les cotes del plànol original, es troba a uns 10 metres de profunditat, i les galeries tenen una amplada aproximada de 2 metres i una alçada al voltant dels 2 metres, segons el tram del refugi”, afegeixen.

Mapa del refugi amb totes les seves galeries // ABANS SERVEIS CULTURALS

92.000 euros i vuit setmanes

Per tal de determinar si l’entrada i el conjunt dels túnels del refugi es troben en bones condicions i fer-los visitables pel veïnat, els arqueòlegs ja van suggerir a l’Ajuntament de Barcelona la seva excavació total. Una idea que finalment Mercats de Barcelona ha entomat en treure a concurs públic la seva excavació amb una partida de 92.000 euros (IVA inclòs).

“Aquesta intervenció s’ha de dur a terme abans de l’obra del Mercat de Sant Andreu arribi a la seva última fase on es preveu la pavimentació de tota la plaça incloent els porxos on es troben els dos accessos al refugi”, avancen els responsables de Mercats a la documentació consultada per aquest mitjà de comunicació. Si bé els treballs arqueològics tindran un termini d’execució de vuit setmanes, des del consistori també preveuen que el contracte es pugui perllongar en el temps “degut al desconeixement de l’estat en què es troba l’accés al refugi”.

La darrera paraula sobre la seva conservació, però, sembla que la tindran els responsables polítics de la plaça d’Orfila. Segons els mateixos documents, “quan es pugui accedir a l’interior del refugi, seguint el protocol establert amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, el primer que caldrà fer és posar-se en contacte amb el Districte i prendre diverses decisions respecte al futur del refugi, entre d’altres com es vol tancar l’accés i si aquest tancament haurà de ser provisional fins que hi hagi un projecte del conjunt o bé si es vol instal·lar un sistema definitiu“. “Caldrà que el Districte es defineixi sobre la voluntat de conservar el conjunt i habilitar-lo o no per a la visita pública”, sentencien.

Les fases de l’exploració

El que ja se sap d’entrada, és que en la primera fase de la prospecció s’obrirà “una àrea prou gran per documentar l’amplada total de l’accés, possiblement uns dos metres”. “A partir d’aquí, caldrà extreure tota la runa i terra abocada a l’interior quan Barcelona fou ocupada per les tropes franquistes”, ja que “els accessos eren tapiats en la seva part inferior mitjançant un envà de maons, impossibilitant l’accés a la galeria principal”.

Un cop l’accés estigui buit de runa i sigui accessible, des del Servei d’Arqueologia de Barcelona es procedirà a contactar amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra per accedir amb seguretat a l’interior del refugi. Ja posteriorment, i en el cas que les condicions de seguretat i estabilitat del refugi ho permetin, es procedirà a documentar les galeries mitjançant un escàner 3D.

Fotografia | Lourdes Pinyol Selva

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt