El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Troben la segona entrada al refugi antiaeri del mercat

Societat

Un equip d’arqueòlegs ha trobat, aquest dijous al matí, la segona entrada al refugi antiaeri 439 que hi ha sota les voltes de la plaça del Mercadal. Un accés del qual ben poca cosa se sabia, però que a partir d’ara es convertirà en l’epicentre de les esperances dels historiadors. El motiu: després d’observar com l’entrada que es va localitzar al febrer pel carrer del Mercat donava a un espai enfonsat, aquesta segona troballa a l’alçada de Can Codina (carrer de Vintró amb Montpeller) podria dur fins al cor de l’espai de la Guerra Civil, que en un principi hauria d’haver tingut un aforament per a 4.300 persones segons la documentació oficial de 1938.

Banner Ajuntament 300x250
 

L’única memòria oral que es conserva d’aquest refugi és el de la Pepita Teixé Juste, qui va néixer el 1916 al número 5 de la plaça del Mercadal. L’encarregada de guardar aquestes vivències va ser precisament la historiadora del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII), Lourdes Pinyol, qui aquest mateix dijous, producte de la casualitat ha viscut in situ la troballa d’una de les parets de l’entrada. Segons ha explicat a L’Exprés de Sant Andreu, els experts ja han passat nota al Servei d’Arqueologia de Barcelona i durant dos dies seguiran treballant sobre el terreny.

“Posteriorment, calculen que d’aquí a dos mesos pels tràmits que comporta l’obra, començaran a excavar a fons el passadís i veuran què es troben a documentar”, relata Pinyol. “L’altra entrada que es va trobar feia aproximadament 20 metres i, en veure que estava tot enfonsat, no es va continuar amb l’excavació”, recorda. “Si en aquesta altra entrada es pogués seguir o connectar amb altres entrades, potser sí que s’hauria de fer alguna cosa més“, avança.

Al cap i a la fi, l’esperança del CEII és que Sant Andreu de Palomar pugui comptar amb un refugi antiaeri obert al públic, ja que els que s’han trobat fins ara es van acabar tancant o destruint, com el del carrer de les Monges o el que hi havia sota la plaça d’Orfila. “Nosaltres volem que sigui recuperable i visitable, però tot dependrà de què trobem”, confessa Pinyol.

Detall de la paret d’accés al refugi descoberta // LOURDES PINYOL

Per tirar endavant l’excavació i la hipotètica obertura al veïnat del refugi 439, JxCAT ja ha registrat una proposició pel proper Ple de Sant Andreu, per demanar a l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i al Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona que salvaguardin aquest espai de memòria històrica, en funció del que es conservi d’ell. Segons la formació, abans de descartar res caldrà “avaluar i estudiar el seu valor històric, patrimonial i arquitectònic“.

En cas de ser necessari, des de JxCAT també insten a “realitzar les actuacions urgents de rehabilitació per evitar el col·lapse del refugi”. Al seu parer, aquesta seria la darrera oportunitat de comptar amb un refugi públic a Sant Andreu. Des del CEII, Lourdes Pinyol també espera que totes les formacions polítiques votin a favor: “A Sant Andreu no s’ha trobat res més; seria inimaginable que votessin en contra.

1 Comentari

  1. No els importa absolutament res de res, com la capella dels segadors, tan sols de “cara a la galeria”, quatre paraules i fins un a reveure

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt