El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les obres del Mercat posen la primera marxa

Societat

Després d’acumular un any de retard per ensorrar l’antic edifici i 8 mesos més per preparar tota la paperassa, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona finalment ha tret a licitació la construcció de la nova instal·lació de la plaça del Mercadal. L’obra comportarà una inversió de 7.171.000 euros públics (sense IVA), tot i que si se suma el cost de la carpa provisional i l’enderroc, la factura final fregarà els 10 milions d’euros.

Banner Ajuntament 300x250
 

Una de les primeres conseqüències de la licitació del projecte és la impossibilitat de recuperar la plaça com a espai públic, tal com havia demanat un sector dels veïns de Sant Andreu. Tot i això, tant els concessionaris de les parades com l’executiu sempre han assenyalat que el mercat tornaria a la seva ubicació històrica. L’esplanada que va quedar després de l’enderroc sempre ha estat tancada a l’ús dels ciutadans.

Sobre calendari, les obres podran començar tant bon punt acabin les de la pacificació del carrer Gran de Sant Andreu i no està previst que obri portes fins a finals de 2020, principis del 2021. Pel que fa a les degradades façanes de la plaça porticada, aquestes hauran de ser rehabilitades pels seus propietaris (si ho desitjen). Cal posar de relleu que, seduir als privats, l’Ajuntament ja ha obert una línia de subvencions per ajudar a fer aquestes obres.

Pel que fa al nou edifici, aquest serà com una peixera gegant, en la que l’ambient comercial combinarà la tradicionalitat amb la modernitat arquitectònica. Tal com va apuntar el cap de projectes de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), Pere Sirvent, els eixos del nou edifici seran “la transparència i la llum”. “L’obrirem per vendre cap a fora, no cap a dins”, va assenyalar.

Exterior del Mercat de Sant Andreu / IMMB
Exterior del Mercat de Sant Andreu / IMMB

Amb l’objectiu d’augmentar les vendes, el primer passadís del mercat serà el mateix carrer, ja que moltes parades estaran encarades directament cap a la zona dels porxos. “Hem de fer caminar a la gent i vendre, per això generem un primer passadís que és el carrer; la primera parada serà la que donarà al carrer”, va destacar Sirvent. A més, l’encaix en la trama urbana permetrà l’obertura d’un vial interior que connectarà el carrer del Mercat amb el de Montpellier. Una unió de carrers que es farà de forma totalment natural, ja que el paviment serà el mateix a l’interior i a la via pública.

Tal com va confirmar l’arquitecta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i redactora de l’avantprojecte definitiu del mercat, Blanca Noguera, la instal·lació reduirà la seva alçada significativament i conservarà alguns dels seus trets característics. D’aquesta manera, la seva estructura original adquirirà una nova disposició com si es tractés d’un mecano i s’utilitzarà per sostenir la nova coberta de tres peces en forma de dents de serra. Sota la coberta s’espera incloure un espai per les oficines de l’equipament i una sala d’actes per dinamitzar l’espai gastronòmic.

El fet que la façana sigui transparent permetrà veure d’un costat a l’altre el mercat des d’un mateix punt, tot i tenir les parades pel mig. Això serà perquè es recuperarà la idea original de mercat, on els establiments estaran organitzats en illes segons el servei que ofereixen i sota un únic cobert (ara ja sense parets).

En total, dels 25 establiments que tindrà l’espai, 18 estaran dedicats a la venda d’aliments i 7 es dedicaran a altres tipus d’activitat comercial. A diferència de la gran majoria de reformes que s’han fet en altres mercats de Barcelona, el de Sant Andreu no deixarà espai perquè s’estableixi una gran empresa distribuïdora. A més, les instal·lacions per les escombraries dels paradistes i dels veïns també se soterraran.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Tags:

2 Comentaris

  1. Així, explicat, no em sona malament… a veure si als barcelonins que ho estan fent no se’ls eixuga el respecte pel nostre poble i no se’ls esgota la sensibilitat… com passa sempre…

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt