Més que un espai de restauració on anar a fer tapes i àpats, La Bodegueta de Sant Andreu s’ha convertit en un dels racons andreuencs que més fort bateguen. Una realitat palpable al bell mig de la rambla de Fabra i Puig que li ha valgut el premi Barcelona Restauració en la categoria d’integració al barri. D’aquesta manera, l’establiment ha aconseguit tocar el cel d’aquesta cinquena edició dels guardons que concedeix l’Ajuntament de Barcelona.
Des de l’escenari, el seu responsable, Josep Lluís Clotet, s’ha mostrat “molt orgullós” de guanyar el premi “perquè soc de Sant Andreu, visc a Sant Andreu, estimo Sant Andreu, compro la majoria dels ingredients per fer aquesta cuina casolana a Sant Andreu i intento recolzar les entitats culturals i esportives de Sant Andreu”. De fet, ell mateix ha recordat que “si no fem teixit social, ho perdrem tot”. Per últim, ha convidat a tots els assistents que omplien la Fàbrica d’Estrella Damm a visitar el poble de Sant Andreu, “que és meravellós”.
De fet, el jurat ha decidit concedir el reconeixement a La Bodegueta pel fet que, “més que un restaurant, és el cor bategant de Sant Andreu”. “Fundat des de l’amor pel barri, aquest espai s’ha convertit en una icona on el vermut i les tapes es gaudeixen en família i entre amics”, han destacat. Una realitat en què “la cuina casolana es converteix en memòria i identitat, consolidant-se com a punt de trobada i celebració del sabor autèntic de la nostra gent”. La mateixa Bodegueta ja es va quedar a les portes l’any passat d’aconseguir el premi a la qualitat gastronòmica en els mateixos guardons municipals.
Precisament, els premis Barcelona Restauració busquen reconèixer l’excel·lència, la qualitat i el compromís dels establiments de restauració de Barcelona. Per aquesta raó, fins a la final només hi arriben aquells locals que contribueixen a construir la identitat gastronòmica de la ciutat amb valors com la sostenibilitat, la proximitat o la integració al barri. En el cas de la categoria en la qual competia La Bodegueta de Sant Andreu, aquesta s’ha aconseguit imposar a tòtems barcelonins com el Restaurant Sant Martí, la Lata Bern@, La Pubilla, el Bar Alegria, la Casa Tapas Cañota, El Pernilet d’Horta, la Casa Pince, el Bar petit Galileu o La Esquinica.
Tal com ha destacat la regidora de promoció econòmica, Raquel Gil, els guardons busquen reconèixer “el treball, l’esforç i la passió dels restauradors i restauradores de la nostra ciutat”. “Sempre diem que de barcelones hi ha moltes, de restauradors i restaurades també, però la suma de tots […] és el que configura una ciutat amb una oferta diversa, provocadora, gamberra, clàssica, tradicional; que ens fa orgullosos de la diversitat”, ha afegit.
El jurat d’aquesta edició dels Premis ha estat format per la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil; el director de Serveis de Comerç, Restauració i Alimentació de l’Ajuntament, Manuel Vázquez; el representant de l’Associació Barcelona Restaurants Sostenibles, Sergio Gil; el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols; la periodista de TV3 experta en gastronomia, Tana Collado; l’experta en turisme i sector de la restauració Eva Ballarín; la directora de la revista Cuina, Judith Càlix; i Marleny Colmenares, de la Direcció de Serveis de Comerç, Restauració i Alimentació de l’Ajuntament com a secretària del jurat.
Amb aquest premi, La Bodegueta de Sant Andreu se situa entre els cinc millors restaurants de Barcelona. Els altres guardonats han sigut el restaurant Petit Comitè (l’Eixample) per la seva qualitat gastronòmica, el restaurant Rasoterra (Ciutat Vella) per la sostenibilitat que practiquen, el restaurant El Passadís del Pep (Ciutat Vella) pel seu servei de sala i el restaurant Hermós, bar de peix (Mercat de la Llibertat) per la seva cuina de mercat.