El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Cerquen espigoladors per fer melmelada amb les taronges amargues

Societat

De generar brutícia, a ser aprofitades per a l’alimentació. La Fundació Espigoladors i el Districte de Sant Andreu tornen a buscar voluntaris per recollir les taronges amargues dels arbres del Casc Antic i fer-ne melmelada. La cita és aquest dissabte 26 de febrer de 10 a 13 hores a la plaça de les Palmeres i s’espera recollir centenars de quilos d’aquest fruit que, fins l’any passat, mai s’havia aprofitat per al consum humà.

 

En el cas de l’edició anterior que va funcionar com a prova pilot, la quarantena d’espigoladors van aconseguir collir 800 quilos de taronges amargues que van servir per fer fins a 2.000 pots de melmelada km-0. Quin procés van seguir aquestes taronges? Després de ser collides dels carrers i analitzades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona per determinar que no estiguessin contaminades, la fundació les va traslladar a la seva planta del barri de Sant Cosme a El Prat de Llobregat. Un obrador on l’entitat les va treballar per generar la melmelada, les va envasar sota la marca de nova creació ‘La Marga’ i, posteriorment, les va entregar a entitats socials i tallers escola de Sant Andreu. Una entrega en cap cas comercial, ja que en darrer terme aquestes van lliurar el producte final a famílies amb dificultats econòmiques.

Amb tot, després de l’experiència positiva de l’any passat, fundació i districte esperen poder aplegar novament a una quarantena de voluntaris provinents de les entitats socials de Sant Andreu o a títol individual (cal inscripció prèvia). “Espigolarem els mateixos carrers que l’any passat: els que envolten la plaça de les Palmeres i, prèviament, els nostres tècnics coordinaran i formaran als voluntaris sobre com s’ha de collir i com funcionen les eines”, avança la portaveu de la fundació, Anna Gras.

Tal com expressa, “la iniciativa és una bona forma de recuperar els fruits que ens dona la ciutat i no és la primera vegada que es fa; al final va en la línia de promoure que les ciutats siguin cada vegada més sostenibles i que estiguin vinculades a l’alimentació”. En tots els casos, assegura que la recollida d’aquests tipus d’aliments sempre ha d’estar supervisada per un organisme sanitari, com és el cas de l’Agència de Salut Públic: “Ells seran els encarregats d’analitzar si les taronges estan lliure d’hidrocarburs, metalls pesants i altres contaminants”.

L’any passat es van collir fins a 800 quilos de taronges amargues // DISTRICTE DE SANT ANDREU

Per últim, des d’Espigoladors també destaquen els beneficis que aporten aquest tipus ed collites als tarongers: “En el cas dels cítrics, si se’ls recullen els fruits està comprovat que la collita del següent any sempre serà superior i de millor qualitat, mentre que, de forma paral·lela, es resol el problema de neteja de l’espai públic perquè s’evita que les taronges caiguin a terra”, sintetitza.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt