El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Una iniciativa convertirà les taronges amargues en melmelada

Societat

Melmelada Km-0. El Districte de Sant Andreu, conjuntament amb la Fundació Espigoladors, ha posat en marxa una prova pilot que consisteix a recollir les taronges amargues que hi ha als arbres de la via pública per tractar-les i convertir-les en melmelada comestible. Un producte que serà corresponentment envasat, etiquetat i entregat a les entitats socials que els alumnes andreuencs decideixin.

 

“Hi havia gent que ens havia comentat informalment l’opció de fer melmelada i vam veure que, si enguany ho volíem provar, havia de ser ja, perquè és precisament ara quan les taronges han madurat i ja han començat a caure”, explica a L’Exprés de Sant Andreu el conseller tècnic del Districte de Sant Andreu, Gerard Sentís. Abans, però, tant Parcs i Jardins com sobretot l’Agència de Salut Pública de Barcelona havien de donar el seu vistiplau. Un tràmit que no ha trigat en obtenir resultats positius al laboratori: les taronges amargues de la via pública són de qualitat i comestibles.

La maquinària logística, en marxa

“Primer vam decidir impulsar el projecte amb la Fundació Espigoladors ubicada a El Prat de Llobregat per la seva experiència i dedicació en fer recolliments, i després ens vam posar en contacte amb sis entitats del districte sensibles amb el tema de la sostenibilitat”, relata Sentís. Més concretament, han sigut una trentena de voluntaris de la XES Sant Andreu , les cooperatives de consum El Borró i Borronets , La Lira, l’Ateneu Harmonia i l’AVV Sant Andreu de Palomar les que finalment s’han arremangat les mànigues de camisa i han agafat les tisores i podadores.

La dada més rellevant de l’experiència és que, tot i només haver actuat als tarongers que hi ha en les proximitats del tram del carrer de Coroleu que va del carrer Gran de Sant Andreu la plaça de les Palmeres, els voluntaris han aconseguit recollir 800 quilos de fruita en només un matí, xifra que es traduirà en 3.000 pots de melmelada. “I això que molts arbres s’han quedat amb la meitat de les taronges que tenien, perquè no arribàvem a agafar-les”, detalla el conseller tècnic.

Ara totes aquestes taronges amargues que ja han arribat a les instal·lacions d’Espigoladors passaran per un procés de rentat, netejat, elaboració, cocció, envasament i etiquetatge que s’allargarà durant tota la setmana i possiblement part de la següent, segons explica la responsable de comunicació de la Fundació, Anna Grau. A més, des d’Espigoladors ja avancen que tornaran a fer un nou anàlisis de laboratori al producte final per considerar-lo apte pel consum. “Que tampoc cregui ara ningú que si agafa taronges pot fer melmelada a casa seva, perquè necessiten tot un procés de transformació i control”, insisteix Grau.

Un cop Espigoladors tingui els pots al buit enllestits, aquests seran repartits entre el programa d’alimentació sostenible de l’Ajuntament de Barcelona i un centre educatiu de Sant Andreu, amb l’objectiu de “crear debat a l’aula sobre el malbaratament alimentari i decidir a quina entitat social prefereixen entregar els pots de melmelada”, avança Sentís.

Els voluntaris només van aconseguir arribar a les taronges situades més avall // DISTRICTE DE SANT ANDREU

Tan bon punt finalitzi la prova pilot, els responsables polítics i els tècnics de l’Ajuntament analitzaran la viabilitat de repetir l’experiència i com articular-la a gran escala de cara a l’any vinent. La raó, ben senzilla: si amb un petitíssim tram de carrer es podran fer 3.000 pots de melmelada, quants pots es podran distribuir a causes socials si s’espigolen els gairebé 1.200 tarongers que hi ha a Sant Andreu?

Fotografia | Districte de Sant Andreu

2 Comentaris

  1. Tinc una queixa, i trucat a Civisme, guardia urbana, li vaig comentar al Gerard Sentís, tenim un gran contenidor desde principis de Desembre al carrer Gran de Sant Andreu, ple de runa, deixalla i mobles, un problema de salut pública i contaminació ambiental.

  2. Gran de Sant Andreu, cantonada carrer Palomar, una empresa la deixat aquí per la cara, sensa cap mena de permís, si fos un cotxe, la grua el vés retirat amb 10 minuts, tant difícil és trobar a l’empresa responsable.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt