El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Jordi torna a omplir Sant Andreu amb roses i llibres

Cultura

Després del no-res del 2020, enguany la Diada de Sant Jordi ha tornat a omplir els carrers de Sant Andreu de roses i llibres. Això sí, amb un control absolut per prevenir els contagis per la COVID-19 entre els àvids lectors i enamorats. Una circumstància que ha conduït a fer llargues cues per aconseguir una rosa entre les poques floristeries del territori, o a seguir diferents protocols de seguretat per poder accedir a les parades de llibres.

 

Si bé la pandèmia ha contagiat d’escenes surrealistes el dia a dia, la Diada tampoc se n’ha escapat. Mentre que a la plaça d’Orfila s’ha creat un espai perimetrat on només han pogut tenir parada els associats al Gremi de Llibreters de Catalunya, la resta de llibreries i cases editorials de Sant Andreu han hagut de distribuir-se entre el passeig de Torras i Bages i la plaça de Comerç.

Una de les botigues locals que assegura haver estat perjudicada per aquesta organització ha sigut Gokuraku. El seu mateix responsable, Rubén Molins, ha confessat “no entendre” el motiu pel qual els han desplaçat a 24 hores de la Diada a una de les cantonades de la plaça d’Orfila, mentre que la Fnac de La Maquinista ha pogut ubicar-se al centre de la plaça: “Per religiositat i pel fet tractar-nos d’una botiga petita que tenim el local a la mateixa plaça, també hauríem d’estar allà al centre”, ha denunciat. Problemes de darrera hora, però, que no creu que evitin poder celebrar una bona jornada.

De fet, per a moltes llibreries Sant Jordi és el ‘Dia D’ on fien un gran percentatge de la facturació de tot l’any. Una circumstància, però, que enguany tampoc s’ha repetit com acostuma a ser habitual: “La gent ens ha vingut de forma molt esglaonada durant tota la setmana i des de dimecres que hem tingut cues a la llibreria per fer compres o comandes”, ha relatat des de la seva parada la responsable de La Tribu, Laura Bernis.

La mateixa encarregada ha emfatitzat el fet que aquest s’ha tractat del primer Sant Jordi real per a l’equip de La Tribu, ja que precisament fa dos anys i un dia aixecaven per primera vegada la persiana. “El primer any va ser una mica estrany i l’any passat vam estar confinats, pel que estar enguany a la plaça d’Orfila és fantàstic“, ha afegit Bernis. Però… fins a quin punt la seva parada ha pogut plantar cara a l’Abacus i a la Fnac, veïns de plaça durant tota la jornada? “Doncs gràcies a la proximitat i a la fidelització dels clients que hem sobretot aquest darrer any”, explica. “Ara ja ens coneix moltíssima gent, tenim molts membres a La Tribu i molts han vingut a saludar-nos i a comprar-nos llibres”, ha afegit.

On pràcticament cada divendres i dissabte és Sant Jordi és a La Kioska, l’espai okupat des de fa també just cinc anys. “Normalment sempre tenim gent, però avui ens ha vingut molta més, perquè tothom vol regalar llibres als fills, a les parelles…”, expliquen els membres de l’equip que la coordinen. Al cap i a la fi, aquesta antiga floristeria s’ha consolidat ja com un espai de cultura alternativa, sense ànim de lucre i d’intercanvi de llibres, on també participen algunes entitats que recullen signatures com és la plataforma ‘No ens robareu les Casernes’.

“Aquí tenim a iaies que vénen a recollir llibres i, com que tenen insomni, es passen tota la nit llegint-los; fins i tot si ens diuen l’autor els els guardem”, expliquen. Al final, la seva intenció és “donar-li la volta a una jornada com la d’avui”, la qual consideren excessivament capitalista: “A la Kioska, qui no tingui diners, que s’emporti els llibres gratis i qui pugui donar una voluntat, doncs que la doni, al final l’important és que la gent llegeixi”, resumeixen.

La cua davant Marta Floristes // DGM

Si bé l’accés a les parades de llibres ha sigut més o menys dinàmic, el que pràcticament ha sigut una heroïcitat si es compara amb anys enrere ha sigut aconseguir una rosa. En el cas de la floristeria Iris la cua arribava a allargar-se fins als 50 metres, mentre que a Marta Floristes la major part dels veïns han arribat a fer mitja hora de rellotge per accedir a l’establiment. Segons la responsable d’aquesta darrera, Marta Pérez, només al matí han venut més de 500 roses. Una venda en massa que fins i tot ha portat a plegar ja al migdia a les venedores de la floristeria Resistirem: “Ens havien dit que estaríem tranquil·les i no ha sigut pas així, en dues hores hem venut pràcticament les 200 roses que teníem“, ha relatat l’encarregada, Susanna Colomera.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt