El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tema

llibres

Els fans dels gèneres fantàstics es tornen a citar al Festival 42

Cultura

Després de l’èxit de la primera edició amb 6.000 assistents, entre el 2 i el 6 de novembre els fans dels gèneres fantàstics es tornaran a veure les cares al Festival 42 que acollirà la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació. Un esdeveniment que, d’entrada, ja té programades fins a 84 propostes i més de 225 participants entre autors, especialistes i moderadors. Entre aquests, noms tan rellevants com els de Max Besora, David Mitchell, Rachel Yoder, Gareth Hanrahan, Aliette de Bodard, Rosa Fabregat, Jordi Sierra i Fabra, Tade Thompson, Lavie Tidhar, Catherine Dufour, Paul Kingsnorth o Cat Rambo.

Continua llegint

‘La meva biblioteca no existeix’

Opinió

Doncs, això, la meva biblioteca no existeix. O més ben dit, no tinc una biblioteca pròpia. Cert que per escriure cal tenir una cambra pròpia, però per llegir només cal tenir l’objecte i les ganes. Es pot llegir en qualsevol lloc i en qualsevol moment. El llibre pot ser comprat, regalat, que algú te l’hagi deixat o bé un préstec de la biblioteca. Amb això vull dir que no tinc un espai físic on hi ha tots els llibres que he llegit. Recordo els que més m’han agradat, però no els tinc. Simplement, si els recordo significa que formen part de mi, que els he integrat i assimilat, que els guardo en un raconet del cor. I si no els recordo, vull pensar que van suposar una estona agradable mentre els llegia; a vegades no cal demanar-los res més.

Continua llegint

Tret de sortida a la Fira Literal més multitudinària

Cultura

Literal, la fira d’idees i llibres radicals, celebrarà la seva 8a edició aquest cap de setmana del 21 i 22 de maig al recinte de la Fabra i Coats. Aquesta edició recuperarà el format plenament presencial amb un centenar d’editorials al mercat del llibre i una cinquantena de converses, debats, presentacions, poesia i contacontes, entre altres activitats. En paral·lel, es comptarà amb un mercat del llibre i una programació virtual.

Continua llegint

La Fira Literal tornarà a la Fabra i Coats amb centenars d’editorials

Cultura

Mes de maig, mes de primavera i mes de Literal, la fira d’idees i llibres radicals. Un any més, més d’un centenar d’editorials independents se citaran a la Fabra i Coats per convertir-la novament en l’epicentre de la cultura i el pensament crític. Fins a 126 parades, vuit cooperatives i 102 segells editorials exposaran més de 5.000 títols en el que està previst que sigui l’esdeveniment més multitudinari des de la seva fundació. Com sempre, la fira serà oberta al públic i de caràcter gratuït.

Continua llegint

El mal temps desllueix la Diada més esperada

Cultura

Matí optimista, tarda de desesperança. Així es podria resumir la Diada de Sant Jordi d’aquest 2022, la qual s’havia de convertir en la jornada més anhelada pel públic i el sector del llibre i la flor des de l’inici de la pandèmia. Enguany, però, el que no ha aconseguit tòrcer el virus, sí que ho ha fet un mal temps que quedarà en la memòria de molts.

Continua llegint

La Diada de Sant Jordi es tornarà a redistribuir per carrers i places

Cultura

Amb (pràcticament) plena normalitat. Així s’espera que es pugui celebrar la propera Diada de Sant Jordi a Sant Andreu de Palomar. Després de la diada a mig gas i perimetrada del passat 2021 i d’una primera suspensió l’any anterior, enguany el veïnat espera poder tornar a omplir els carrers i places amb milers de llibres i roses. Una diada en la qual, a més, les mascaretes passaran a ser un record del passat, ja que no caldrà que es portin ni en interiors ni en exteriors.

Continua llegint

‘Llegeix, escolta i viu’

Opinió

Com és sabut per a tothom, una de les normes bàsiques d’una biblioteca és el silenci. Qui més qui menys n’és conscient i el respecta. Una altra cosa sabuda també és que a la biblioteca s’hi va a llegir. Tenim assumit doncs que a la biblioteca la gent llegeix, i en silenci. Llegir en silenci és un fet que tenim completament interioritzat. A casa tot sovint llegeixo a la meva butaca, a vegades som dos o tres al menjador i no ens interferim, cadascú està dins la seva “realitat paral·lela” tal com l’anomena Irene Vallejo en el seu meravellós assaig L’infinit dins d’un jonc. És un fet que de petita em sorprenia: no entenia com el meu pare podia estar-se tanta estona quiet i callat mirant el diari, que per a mi no era res més que uns fulls grans i plegats atapeïts de lletres diminutes i sense dibuixos. I la mestra ens va dir que quan fóssim més grans aprendríem a llegir per dins. Em va semblar màgic. Per això m’he identificat amb la sorpresa que va tenir Sant Agustí en veure el bisbe Ambrosi de Milà llegint en silenci, amb “conversa muda amb l’escriptor”, diu Irene Vallejo. I així ho relata el Sant: “Mentre llegeix […] els seus ulls transiten per les pàgines i la seva ment entén el que diuen, però la llengua calla”.

Continua llegint

La Xarxa Poètica de Sant Andreu anima als veïns a inspirar-se

Cultura

Nou any i nova edició. La Xarxa Poètica de Sant Andreu ha fet una crida al veïnat perquè s’animi a participar en el quart cicle de poesia local que ja s’ha començat a organitzar. Tal com destaquen, les creacions escollides es podran llegir durant els dies de l’Acció Poètica a diverses parets dels carrers i places del districte. Les condicions: que tinguin un màxim de 140 caràcters, que estiguin escrits en la llengua que a cadascú li surti de dins i que no tinguin implícit un llenguatge discriminatori. “Es poden enviar tants micropoemes com es vulgui, però amb la voluntat d’assegurar una diversitat de mirades”, especifiquen. Al final, només un màxim d’un per cada autor serà seleccionat per aparèixer artísticament les parets del districte.

Continua llegint

‘Més enllà de les paraules’

Opinió

Aquests dies ens hem omplert la boca amb les expressions de Bon Nadal, Bones Festes, Bon Any. Al llarg de l’any diem sovint Feliç aniversari, Per molts anys, Enhorabona, T’estimo; i de tant en tant pronunciem els mots T’acompanyo en el sentiment, Tens el meu condol. Són frases normalitzades que ens van bé per comunicar-nos i per expressar un desig que entén qui el diu i qui el rep. Ens agraden perquè funcionen, són resultones, però és clar, per massa comunes ens poden semblar fredes, breus, que no apel·len del tot al sentiment que volem expressar. Em ve a la memòria l’escena de la pel·lícula El cartero y Pablo Neruda on el carter vol fer un poema d’amor a la seva estimada, contempla la lluna plena i en comptes d’escriure res dibuixa un cercle: vol anar més enllà de les paraules, però no se’n surt. Sovint m’he sentit igual que el carter, torbar mots per transmetre la felicitat, el goig a la vida i el dolor no és fàcil. Per això tenim la poesia: és com un xarop concentrat que amb poc diu molt, i el poc que diu, remou l’ànima.

Continua llegint

‘Viure la literatura’

Opinió

Donem per fet que la literatura és una acció individual: l’autor escriu l’obra en una cambra pròpia, reclòs en la seva intimitat i treballant només amb paraules. A l’altre extrem hi ha el lector, que ens l’imaginem llegint en una butaca amb la llum tènue del capvespre.

Continua llegint

1 2 3 5
Vés a dalt