El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Angela Davis: “Tots hauríem d’intentar crear esperança”

Societat

Quatre anys després de la seva darrera visita a Barcelona, l’activista afroamericana Angela Davis ha participat com a conferenciant de la 10a edició de la Fira Literal que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la Fabra i Coats per reflexionar sobre l’actualitat. “Jo soc aquí com a testimoni d’una feina que ens ha portat a aquest moment. Ara la vostra feina és portar-nos rapidíssim cap al futur”, ha reportat davant del mig miler d’assistents que han omplert la sala del recinte fabril.

Banner Ajuntament 300x250
 

Davis, qui va ser expulsada de la docència de la Universitat de Califòrnia l’any 1969 per estar afiliada al Partit Comunista dels Estats Units d’Amèrica i a les Panteres Negres, ha destacat la necessitat que la societat no abandoni les lluites justes. “Qualsevol lluita social és una lluita constant, que no s’atura”, ha declarat, per després solidaritzar-se amb el poble palestí.

Pel que fa a l’auge de l’extrema dreta, ha assenyalat que aquests són responsabilitat dels qui tradicionalment s’ha trobat a l’altre bàndol i que el seu objectiu és “crear més poder, més moviment, més gent que ells“. A més, tampoc ha defugit la idea que, “de vegades, és necessària” la violència. Sota el seu punt de vista, els moviments de resistència tenen “el dret de defensar” les seves “lluites”, els seus “drets”.

Amb vuitanta anys, l’activista afroamericana ha confessat que, entre altres qüestions, mai havia imaginat que arribaria a veure “tantes persones blanques manifestant-se en defensa de les causes antiracistes”, com va passar l’any 2020 als Estats Units. “Sota la influència de la temporalitat capitalista tendim a pensar que el passat és passat i que la història és el que llegim als llibres i que no és una força que viu amb nosaltres i que ens mou. Tot això, per tornar a dir que tots hauríem d’intentar crear esperança i hauríem de pensar amb més capacitat i una temporalitat més àmplia, perquè projectar la feina que fem avui pot afectar persones d’aquí a dècades”, ha afegit per després animar a buscar nous lideratges més joves.

Fotografia | Angela Davis, en la seva visita a la Fabra i Coats // Oriol Clavera – Fira Literal

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt