El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Solar del futur parc d'Antoni Santiburcio a les Casernes / David García Mateu

El pla Casernes no estarà enllestit fins al 2021 (com aviat)

Societat

Amb un retard de 15 anys. Així és com es liquidarà el pla d’equipaments de les Casernes de Sant Andreu, tal com ha admès aquest dijous la regidora del Districte, Laia Ortiz. Si bé la màxima responsable política ha assenyalat que el protocol signat l’any 2015 entre l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca (CZF) ha permès dinamitzar les obres, s’ha de destacar que alguns equipaments no entraran en funcionament fins al 2021 (com aviat).

 

De fet, no ha sigut fins aquest 28 de desembre que el consistori ha anunciat públicament les actuacions previstes, quan des del passat mes de setembre el CZF ja va desemborsar el milió d’euros que li exigia l’Ajuntament. Si bé amb aquella operació es desbloquejava el canvi de nom de les parcel·les que ara passaven a ser municipals, ara l’Ajuntament anuncia que alguns equipaments no estaran enllestits fins al proper mandat.

Aquest és el cas per exemple del poliesportiu de Casernes, el qual fa 11 anys hauria d’haver inaugurat l’Ajuntament de Barcelona (sempre ha sigut la seva responsabilitat), però del qual encara ni existeix un projecte executiu. Tal com ha explicat la regidora, s’espera que pel proper 2019 el projecte ja estigui enllestit. Les obres les hauran d’iniciar el futur Govern municipal.

De fet, la construcció tal com està plantejada actualment no agrada al veïnat. Si bé no està previst que l’equipament esportiu inclogui una piscina, l’AVV de Sant Andreu de Palomar ja ha reclamat per escrit al consistori que reconsideri la seva postura després suprimir la piscina del futur poliesportiu del Camp del Ferro.

L'única obra habitacional en marxa és l'edifici dels reallotjats / DGM
L’única obra habitacional en marxa és l’edifici dels reallotjats / DGM

Un altre espai que suma un considerable retard és la promoció de 160 habitatges que s’ha d’aixecar entre la comissaria dels Mossos d’Esquadra i l’edifici blanc existent. Si bé des de l’any 2009 l’Ajuntament disposa del solar després de comprar-lo per 6.000 euros al CZF, ara la regidora ha anunciat que les obres podrien començar l’any vinent (un cop s’actualitzi el projecte executiu caducat pel pas dels anys).

Tal com ha comunicat el consistori, els 160 habitatges que s’encabiran al bloc ara aniran destinats en exclusiva a la gent gran (abans una seixantena es reservava a la gent jove). Un fet que pot provocar la pèrdua de l’empenta europea del Banc Europeu d’Inversions (BEI) a l’obra. Si bé aquest organisme tenia la intenció de finançar la construcció dels 60 pisos per joves, amb el canvi d’usos el BEI podria retirar l’ajuda, ja que aquesta només va destinada als habitatges de lloguer social.

Cal destacar que l’edifici, a més, comptarà amb un bloc annex que servirà per encabir un casal per gent jove, tot i que l’administració ha avançat que serà gestionat pel Districte (en comptes d’implantar un model de gestió ciutadana com podria ser el cas de l’Ateneu Harmonia). En aquest cas no s’ha detallat la data d’inauguració.

El que també haurà d’esperar al proper mandat serà l’escola bressol, ja que aquest 2018 només es podrà enllestir el projecte executiu de l’equipament i dels habitatges dotacionals que s’han de construir a sobre. Tal com ha assenyalat Ortiz, fins el proper mes de gener l’Ajuntament no disposarà de la parcel·la per poder fer els estudis tècnics.

Per últim, destacar que el centre cívic que s’ha d’ubicar a la cantonada del carrer de Palomar amb Fernando Pessoa no té encara data d’inici d’obres. Abans s’haurà de derruir el bloc militar del carrer de Palomar. En aquest cas, les obres del nou edifici per a reallotjats del CZF avancen a bon ritme (tot i el retard de més d’una dècada que arrosega).

En aquest sentit, cal destacar que si bé l’Ajuntament no té previst acabar de complir amb la seva responsabilitat fins l’any 2021, pel que fa al CZF aquest encara no ha trobat ni els promotors que s’encarreguin d’aixecar la façana d’habitatges i equipaments privats que s’ha de situar a la banda mar del passeig de Torras i Bages. Pel que fa a la Generalitat de Catalunya, la residència per a gent gran encara espera. 

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt