El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’AFA del Turó Blau exigeix reduir el trànsit al voltant de l’escola

Societat

La Revolta Escolar ja ha arribat a Sant Andreu. Després que el moviment es propulsés des d’una vintena de centres educatius del centre de Barcelona per exigir la pacificació del trànsit als seus entorns, les famílies de l’AFA de l’Escola Turó Blau han decidit afegir-se a la iniciativa. La seva primera acció: tallar el carrer Gran de Sant Andreu aquest divendres 7 de maig a les 17 hores.

 

“L’objectiu és forçar als Ajuntaments d’arreu del territori a pacificar l’elevat volum de trànsit que hi ha als entorns de les escoles per motius de seguretat, soroll i contaminació atmosfèrica“, explica a L’Exprés de Sant Andreu el membre de la comissió per la pacificació de l’AFA, Martí Badal. Tal com destaca, l’enclavament d’aquest centre difícilment podria ser més complex: “Ens envolten dues artèries: el carrer Gran amb dos carrils i el carrer del Pare Manyanet amb tres carrils, on a més les famílies tenim molt poc espai on recollir als nens”.

Badal recorda que tant les famílies de la seva escola com les del Mestre Gibert van presentar als Pressupostos Participatius del Districte de Sant Andreu una proposta per reurbanitzar tots dos entorns escolars. El cas, però, és que tot i ubicar-se entre els vint projectes amb més suports del districte, encara està lluny de ser una realitat. “Com que encara no hi ha un pressupost oficial, ens fa port que tot es converteixi en només paraules; ara la nostra intenció és fer pressió i aprofitar que l’Ajuntament té disposició a fer aquest tipus d’actuacions, que no s’oblidin”, sintetitza.

Més enllà de la mobilització que duran a terme aquest divendres, les famílies també han treballat en tot un pla per avançar feina a l’Ajuntament. En aquesta línia, proposen des d’una primera actuació d’urbanisme tàctic, que gairebé no requeriria pressupost i on s’aprofitarien algunes places d’aparcament per ampliar la vorera, fins a la remodelació de tot el carrer de Pare Manyanet i la plaça del Doctor Cararach Mauri aprofitant l’empenta urbanística de les obres de l’AVE. Una darrera obra que també ajudaria a “reduir carrils pels cotxes i enllaçar els actuals per a bicicletes“, avança.

Val a dir que la de divendres serà la primera acció que l’AFA del Turó Blau podrà dur a terme, però que no és l’única que havien preparat. Per a la Diada de Sant Jordi ho tenien tot preparat amb la resta d’AFA(s) i AMPA(s) de Catalunya per tallar els seus respectius carrers, però la policia municipal no els ho va permetre. “Ho vam notificar a la Conselleria d’Interior i a la Guàrdia Urbana, i com que no vam rebre cap notificació, 20 minuts abans de tallar el carrer ens vam apropar a la comissaria de La Pegaso”, recorda Badal. La resposta dels agents, negativa: “Ens van dir que no podíem fer el tall, que no estava aprovat i ens van amenaçar amb què si el tallàvem ens multarien amb 5.000 euros”.

Tot i haver sentit vulnerat el seu dret de protesta, les famílies estan convençudes de la necessitat d’impulsar accions com les que s’estan desplegant al voltant de la Revolta Escolar. “Cal potenciar els transports alternatius al motoritzat per plantejament ecològic i de sostenibilitat“, emfatitza el membre de l’AFA. “Els mapes de contaminació de la Generalitat i l’Ajuntament demostren com el Turó Blau està al límit que permet l’OMS; al final els arguments que sostenen la necessitat de reduir la velocitat i el trànsit són bàsicament acadèmics i científics“, subratlla. Només des que va començar el curs, durant una quarantena de dies lectius la contaminació de l’aire que han respirat els alumnes del Turó Blau ha superat el límit establert per la legislació europea, segons les dades de Lobelia Air.

Fotografia | AFA Turó Blau

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt