El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Lucía Martín aplana el camí a les futures retallades

Economia

Temps de crisi, temps de tisores. En una sessió telemàtica amb els veïns, la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, ha avançat que la crisi generada per la COVID-19 obligarà a “canviar prioritats”. Segons ha admès, la ciutat s’enfronta a “una crisi social i econòmica molt i molt forta”, on “la ciutadania tindrà més necessitats i l’Ajuntament tindrà menys ingressos“. En tota la seva intervenció, però, ha evitat la paraula ‘retallades’: “El pressupost serà força més baix, haurem de veure com queda repartit“, ha sobreentès.

 

Encara que la radiografia de l’Ajuntament només acumula dades dels dos darrers mesos, aquesta ja dona pistes de per on avançarà la crisi. Segons ha revelat Martín, els Serveis Socials ja han incrementat els ajuts un 150% respecte al període anterior i ja atén a ciutadans que “feia molt de temps que no hi anava, o no hi havia anat mai”. En paral·lel, només a Sant Andreu ja s’han entregat 270.000 euros en ajudes econòmiques, s’han repartit 850 cistelles amb aliments per a persones majors de 70 anys i 205 alumnes del districte han rebut un lot escolar per poder seguir el curs des de casa. “Ara treballem per assegurar que les famílies puguin optar a la beca perquè les criatures puguin fer casals d’estiu i colònies”, ha afegit.

Martín també ha posat de relleu que l’afectació de la COVID-19 no ha sigut igual a tots els barris. Tal com ha relatat, la malaltia ha afectat sobretot aquells territoris “amb població de més edat, amb rendes més baixes i on la gent no es pot confinar igual de bé perquè les seves opcions habitacionals no són adequades o perquè havien de sortir a treballar“. Circumstàncies sociològiques on precisament ha ubicat Sant Andreu.

Però… com quedaran els pressupostos per aquest 2020 i els Plans d’Actuació del Districte i Municipal? Ara com ara, en suspens. “El PAM, el PAD i els pressupostos participatius han quedat aturats a l’espera del pla pressupostari“, ha apuntat la regidora. Si bé demà divendres finalitza el calendari per fer aportacions als pressupostos participatius, la màxima responsable política de Sant Andreu ja ha avisat que tota execució quedarà aturada fins passat l’Estat d’Alarma.

Serà aleshores quan es concreti com quedarà la reestructuració econòmica de l’Ajuntament. “Haurem de ser molt imaginatius, perquè ni l’Ajuntament ni altres administracions ho podrem fer tot; no arribarem a tot”, ha confessat Martín. En la mateixa línia, ha corroborat que “l’escenari post-COVID és molt incert i prenem decisions pràcticament cada dia, en funció del que també ens diuen altres administracions”.

Davant aquesta incertesa, la regidora ha assegurat que aquesta nova crisi la vol entomar de la mà d’entitats i associacions, a qui ha convidat a “reinventar-se” davant el nou panorama. “Haurem de trobar noves maneres per cobrir necessitat i afrontar nous problemes que fa dos mesos no teníem i que tenim ara”, ha reconegut. “La situació és complicada, és molt dura, però hem de pensar que aquesta crisi posarà de manifest necessitats urgents; és una obligatorietat plantejar canvis profunds en matèries com mobilitat, salut o cures”, ha agregat. En clau més positiva i des del seu punt de vista, aquesta serà “una oportunitat per fer una ciutat més justa i que encara prioritzi més les persones”.

Fotografia | Senyal telemàtica de l’Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt