El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El PSC s’exhibeix i l’independentisme torna a tocar fons

Política

Quatre de quatre. Sant Andreu de Palomar ha tornat a votar socialista i, amb aquestes darreres europees, el PSC es consagra com la formació del territori. Una victòria contundent que deixa enrere a ERC amb pràcticament el doble de paperetes de marge. Tot plegat, derivat de l’enfonsament de les formacions independentistes, que, comicis rere comicis, no fan més que acumular un pitjor resultat: en aquestes darreres eleccions només han aplegat el suport del 30% dels andreuencs.

 

Malgrat la caiguda de la participació, amb l’al·licient que les darreres europees van coincidir amb les municipals de 2019, en aquest 9-J el PSC ha aconseguit sumar fins i tot 300 paperetes més que fa cinc anys. Si bé en aquelles eleccions el partit dels socialistes no va fer-se amb la victòria, val a dir que només va quedar un punt per sota de les dues grans formacions sobiranistes: Junts i ERC.

Cadascun dels partits independentistes s’han deixat més de 3.000 votants pel camí. En el cas de Junts, la situació ha pres una dimensió més profunda a Sant Andreu de Palomar, ja que cau de la primera a la tercera posició després de perdre més de la meitat dels suports. Respecte a ERC, els republicans han salvat el segon lloc a les europees i passen per davant de Junts (la formació de Carles Puigdemont, en canvi, els va prendre l’hegemonia a les darreres catalanes).

Un altre espai polític que ha quedat pràcticament relegat a la zona baixa de les formacions polítiques són les famílies de les esquerres. Després de decidir presentar-se per separat en Sumar i Podemos, totes dues formacions han perdut encara més pistonada en cinc anys. Si bé Podemos ha sabut marcar perfil propi amb una victòria per sobre de Sumar (la diferència és d’un centenar de paperetes), entre tots dos partits no sumen ni el nombre de suports que ha rebut el PP.

Uns comicis més, els populars han sabut remuntar la mala dinàmica que arrossegaven. Aquest cop, amb una meritòria quarta plaça després de multiplicar per dos els votants (tot plegat, quan en aquestes eleccions han votat menys veïns). A més, cal tenir en compte que el bon resultat del PP no ha anat en detriment de la resta de formacions de l’extrema dreta: VOX s’ha consolidat en aquestes eleccions com un espai polític més (també multiplica per dos els seus votants) i, a més, apareix en l’escenari ultra la formació de l’agitador de les xarxes socials Alvise Pérez, Se Acabó la Fiesta, amb el suport de gairebé mig miler d’andreuencs. Els resultats d’aquests partits, però, només es pot entendre amb la desfeta total de Ciutadans, formació que a les darreres europees va aglutinar 2.500 vots.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt