El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Polèmica per un anunci de VOX al programa de Festa Major

Societat

Tret de sortida a la Festa Major més crispada dels darrers anys. La publicació d’un anunci de VOX al programa de festes ha despertat una onada de crítiques envers la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar. Tal com han denunciat diversos veïns entitats culturals de Sant Andreu a les xarxes socials, la publicitat de la formació d’ultradreta no hauria de tenir cabuda al programa.

Banner Ajuntament 300x250
 

En un comunicat, la Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar, l’entitat que coordina totes les activitats de les festes i edita el programa, ha expressat la seva comprensió pel malestar hagi suscitat a les persones que “s’han sentit incòmodes, violentades i/o agredides” per l’anunci. Unes disculpes a les quals han afegit les raons que els han conduït a acceptar l’anunci de VOX. Tal com han explicat, la comissió ha de vetllar per la neutralitat política, motiu pel qual han de fer complir el dret a sortir al programa de tots els partits polítics que han estat votats per la població i tenen representació a l’Ajuntament.

Malgrat tot, la Comissió de Festes també ha afegit que “condemna les idees que vagin en contra de la nostra identitat com a poble i com a cultura”, a la vegada que han assegurat que defensaran les festes perquè “siguin un espai de respecte”. “Creiem que aquests espais no s’han de convertir en una zona de discussions entre població de diferents ideologies, ni d’amenaces cap a la Comissió, ni de debats polítics”, han assenyalat. Per últim, l’entitat també ha condemnat concretament “les idees que l’esmentat grup difon i verbalitza”, en referència a VOX.

Un posicionament oficial, però, que no ha agradat gens a moltes de les entitats que organitzen activitats de la Festa Major i que fins i tot ha conduït a algú a dibuixar una esvàstica a la porta del local de la comissió de festes.

Lluny de les accions tangibles contra la seu de l’entitat, les entitats han difós multitud de comunicats denunciant la publicació de l’anunci. Entre aquestes, la Germandat Andreuenca, associació que agrupa els geganters, trabucaires i grallers, la qual ha considerat “inadmissible” el fet que “un partit polític amb un discurs explícitament feixista tingui lloc al programa oficial de la Festa Major”. De fet, han apuntat que “cap motiu justifica donar espais de visibilitat a l’odi” i han lamentat que aquests acabin servint d’altaveu per a discursos que “atempten contra els drets bàsics de molts col·lectius”. Per aquesta raó, ja han demanat a la junta de la comissió rectificar i retirar l’anunci del programa de festes.

En la mateixa línia, els Diables del Mercadal Infernal també han demanat una rectificació immediata, després d’haver-se trobat amb la publicitat dels ultres per “sorpresa”. “No podem cedir espais a qui ens vol destruir”, han asseverat. Un punt de vista compartit pels Diables de Sant Andreu, els quals han fet constar a les seves xarxes socials el seu rebuig “a la presència de partits feixistes que censuren i prohibeixen la cultura”. “No podem ser tolerants amb la intolerància”, han afegit.

Per tal de coordinar i canalitzar el rebuig a la decisió de publicar un anunci de VOX al programa de festes, l’Ateneu l’Harmonia ha redactat un comunicat al qual desenes d’entitats i veïns ja s’han sumat al llarg de les darreres hores. Tal com recorden, “durant aquests anys hem treballat perquè la Festa Major sigui diversa, inclusiva, lliure d’agressions masclistes i plenament en català”, valors que “xoquen frontalment amb la política que promou l’esmentat partit”.

El mateix comunicat l’Harmonia assenyala que “normalitzar una publicació d’aquest partit en el programa esdevé l’acceptació que la ultradreta i el feixisme”, pel que han exigit “la retirada immediata de l’anunci” i han denunciat la postura oficial de la comissió de festes. A l’hora de tancar aquesta edició el comunicat de l’Ateneu l’Harmonia ja ha rebut el suport d’entitats tan diverses com l’AVV de Sant Andreu de Palomar, la Colla Castellera Jove de Barcelona, Òmnium Sant Andreu, la Festa Major Reivindicativa de Sant Andreu de Palomar o l’AFA de Escola La Maquinista, així com formacions polítiques com la CUP.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt