El diari independent de Sant Andreu de Palomar

27 veïns recullen fins a 15.000 burilles en una sola tarda

Societat

L’amenaça de pluja no ha frenat als 27 veïns de Sant Andreu que aquest divendres passat han baixat al carrer per participar en la iniciativa ‘El carrer no és un cendrer’. Una campanya impulsada des d’Andròmines que té com a objectiu denunciar l’omnipresència d’aquest residu semiinvisible i el seu impacte pel medi ambient. De fet, en qüestió d’hores els participants han recollit fins a 15.000 burilles.

 

Tal com ha explicat a L’Exprés de Sant Andreu la directora de projectes d’Andròmines, Núria Sau, l’objectiu s’havia fixat en trobar 60.000 puntes de cigarreta, però això no ha sigut possible per la pluja que va caure abans: “Les burilles es mobilitzen molt ràpidament cap al clavegueram“, detalla. Si més no, cal posar de relleu que les 15.000 que s’han trobat han sigut única i exclusivament entre la plaça d’Orfila, el carrer de l’Ajuntament, la plaça del Comerç i el carrer Gran de Sant Andreu fins a la rambla de Fabra i Puig (punt de partida de la batuda).

Segons Sau, s’han detectat punts especialment crítics, com ara la boca del metro d’Orfila: “Allà se n’acumulen moltes per la gent que està esperant o que entra amb presses”. Per aquest motiu, des d’Andròmines consideren que el més adient seria “instal·lar cendrers fixes en llocs estratègics”, per tal d’evitar que les puntes acabin a terra o a les clavegueres. A més, aquesta recollida els ajudaria a investigar com poder aprofitar l’acetat de cel·lulosa que es troba en aquest residu i que podria fer-se servir per crear nous materials.

Segons la responsable de la campanya, l’activitat i el projecte estan tenint una “molt bona” rebuda pels veïnats on la desenvolupen. “Estem donant visibilitat a un residu que és molt tòxic i que creiem que hauria de ser recollit de manera selectiva i tractat, de la mateixa manera que es fa amb les piles”, ha opinat Sau. En aquesta línia, valora que “són necessaris més projectes i accions com les que hem dut a terme”, ja que “ara per ara les burilles passen pràcticament desapercebudes, tot i que tenen un impacte ambiental molt elevat a nivell mundial”.

Els voluntaris han recollit els residus amb els materials més adients // ANDRÒMINES

Cal tenir en compte que una sola burilla contamina 10 litres d’aigua salada, 50 litres d’aigua dolça i escampa fins a 70 elements tòxics, radioactius i cancerígens. A més suposen el 13% de residus del món, són el primer residu en el rànquing de deixalles del planeta i representen el 40% dels residus recollits a les costes. Dels 6 bilions de cigarretes que es fumen cada any al món, 4,5 bilions de puntes acaben a terra o en espais naturals com rius o platges. “Llençar les burilles al carrer, enterrar-les a la sorra de la platja, utilitzar els escocells dels arbres com cendrers o tirar-les pel clavegueram té uns impactes nocius sobre el medi ambient i la salut”, apunten els experts.

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt