El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Crida a fer una recollida massiva de burilles per Sant Andreu

Societat

La burilla és un residu poc visible en el nostre entorn, però ocupa el primer lloc del rànquing mundial de deixalles recollides en llocs inapropiats i contamina tot el que toca: el sòl, l’aire i l’aigua. En aquest sentit, els carrers de Sant Andreu no són una excepció i amb una breu caminada qualsevol es pot adonar com a cada passa es poden trobar burilles de dues en dues. Una circumstància a la qual les entitats Andròmines i Deriva 360 volen posar punt i final mitjançant la campanya ‘El carrer no és un cendrer’.

 

En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, tots dos col·lectius i l’Agència Catalana de Residus han organitzat pel divendres 22 de novembre a les 16 hores una recollida massiva de burilles pels carrers de Sant Andreu de Palomar. El punt de trobada serà la cantonada del carrer Gran de Sant Andreu amb la rambla de Fabra i Puig i s’espera que un bon grapat de veïns s’apuntin a la iniciativa.

Però… la campanya només servirà per netejar la via pública d’aquestes deixalles? No ben bé. La intenció de les entitats organitzadores és recollir fins a 60.000 burilles per poder investigar nous components reciclats a partir dels filtres que ja s’han fet servir. Dit d’una altra manera, donar una segona vida a cigarretes en forma de sandàlies, làmpades o contenidors que serveixin per a la recollida selectiva de burilles.

Tal com assenyalen els responsables de la campanya, la idea és “recuperar l’acetat de cel·lulosa d’una manera sana i segura per a produir materials nous i que afegeixin qualitat en la cadena de valor del producte i, al seu torn, en el disseny per a l’economia circular”. Segons afegeixen, “és imprescindible donar solucions a la urgència de reduir l’impacte ambiental de les burilles”.

Cal tenir en compte que una sola burilla contamina 10 litres d’aigua salada, 50 litres d’aigua dolça i escampa fins a 70 elements tòxics, radioactius i cancerígens. A més suposen el 13% de residus del món, són el primer residu en el rànquing de deixalles del planeta i representen el 40% dels residus recollits a les costes.

Dels 6 bilions de cigarretes que es fumen cada any al món, 4,5 bilions de puntes acaben a terra o en espais naturals com rius o platges. “Llençar les burilles al carrer, enterrar-les a la sorra de la platja, utilitzar els escocells dels arbres com cendrers o tirar-les pel clavegueram té uns impactes nocius sobre el medi ambient i la salut”, apunten els experts. Per aquesta raó, més enllà de conscienciar als andreuencs sobre la importància de recollir adequadament les burilles, la campanya cerca recollir el màxim possible de puntes de cigarreta per poder engegar la investigació com més aviat millor.

Tags:

1 Comentari

  1. Sóc fumador, per desgràcia amb 66anys es difícil deixar-ho, però estic TOTALMENT d’acord amb la iniciativa de reculli da de burilles,….encara que també es podria fer un toc d’atenció amb el caos circulatori del carrer Gran de les bicicletes i patins circulant masa depresa i en contra direcció. Potser la Guàrdia Urbana hauria de fer alguna patrulla a peu per controlar el caos. Gracias

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt