El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La ‘Maker Faire Barcelona’ repensarà el futur a la Nau Bostik

Economia

Amb la idea d’analitzar el context actual de recursos naturals escassos, emergència climàtica i economia circular, el proper cap de setmana del 5 i 6 d’octubre la Nau Bostik acollirà la ‘Maker Faire Barcelona 2019’. Organitzada per Sonar+D, Fablab Barcelona, SokoTech i Make, l’esdeveniment posarà l’accent en la urgent necessitat de repensar i activar la transició cap a un nou model d’economia circular.

Anunci Das Gestoria
 

L’objectiu de la ‘Maker Faire Barcelona’ serà trobar noves fórmules per allargar la vida dels productes existents, reduir la dependència de noves matèries primeres, complir els criteris ambientals, minimitzar i recuperar residus i reduir les emissions de CO2. Tot plegat, per superar l’inviable patró actual d’“extreure, produir, usar i llençar”, assenyalen els seus responsables.

Com s’ho faran els organitzadors? Convidant enginyers, artistes, dissenyadors, hackers, artesans, científics i tecnòlegs, els quals presentaran els seus projectes més avançats. De fet, el programa el configuraran més d’un centenar de propostes entre estands, exposicions, demos, documentals, tallers i conferències, que recolliran algunes de les iniciatives circulars més innovadores dels sectors del tèxtil, la moda, l’agricultura o els aliments, entre d’altres.

Tot això es complementarà amb la presentació de projectes de les àrees de la intel·ligència artificial, l’internet de les coses, la manufactura 3D, la nanotecnologia o la robòtica social. En aquesta línia, el programa Speakers Corner inclourà una llarga nòmina d’experts locals i internacionals. Entre aquests: Ernesto Oroza, artista, dissenyador i escriptor cubà que revelarà com la precarietat tècnica i material de la Cuba dels anys ’90 va impulsar importants avenços en la reparació, la reutilització i la refuncionalització de materials.

Barcelona Ciutat Digital // Ajuntament de BCN

Com a novetat, aquest any també es durà a terme la projecció de documentals sobre economia circular, com ara Closing the Loop, Out of Plastics o Molta Merda. Aquests repassaran els efectes nefastos de la nostra economia lineal, alhora que exploraran vies cap a una nova transició econòmico-social. Tal com desenvoluparan els films, cal tenir en compte que en els últims 40 anys l’ús global de matèries primeres finites gairebé s’ha triplicat, passant de 26,7 milions de tones el 1970 als 84,4 milions el 2015.

D’avant d’aquest fenomen, la fira promourà l’intercanvi d’idees per tal que la invenció i la creativitat digital siguin capaces d’abordar i resoldre els grans reptes de la societat actual. Al llarg de tot el cap de setmana està previst que la Nau Bostik aplegui milers d’enginyers, artistes, dissenyadors, hackers, artesans, programadors, científics, “manetes” i curiosos de qualsevol edat, formació o procedència. L’accés serà gratuït i el seu programa està dirigit a totes les edats.

Fotografia | Cartell del documental ‘Molta Merda’, presentat per Quim Masferrer

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt