El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Festa Major de Sant Andreu 2016 / David García Mateu

El Govern aïlla la Festa Major Reivindicativa al Bon Pastor

Societat

La festa nocturna als Jardinets de Can Fabra s’ha acabat. Així ho ha decidit el Districte de Sant Andreu basant-se en la manca de sortides d’evacuació que ofereix actualment l’espai. Segons assenyalen fonts de la plaça d’Orfila a L’Exprés de Sant Andreu, l’espai que ocupa la carpa del Mercat impedeix elaborar un pla d’emergències segur. Si més no, des de l’organització de la Festa Major Reivindicativa (FMR) observen aquesta idea com una excusa que tracta d’amagar la realitat. Al seu parer, el Govern ha cedit a les pressions veïnals del carrer d’Otger.

 

Si bé des del Districte asseguren que el trasllat de la fira i de la Festa Major Reivindicativa al Parc de la Maquinista és una mesura “excepcional” i que l’any vinent tornaran a Sant Andreu de Palomar, l’organització dels espectacles es mostra disconforme amb la decisió pressa. Tal com argumenten fonts de l’FMR, l’alternativa per no haver d’anar a Bon Pastor va ser instal·lar-se a la Fabra i Coats. El Districte, per la seva banda, es va negar.

Tal com ha expressat en reiterades ocasions el Govern local, la Fabra i Coats no pot acollir aquesta mena d’esdeveniments perquè “està en obres”. Si més no, des de l’FMR critiquen que, en canvi, sí que se celebrin pràcticament cada cap de setmana festivals de música privats. El darrer va ser el Festival Mira, l’entrada més barata del qual pujava fins als 32 euros.

Segons revelen els organitzadors dels concerts en un comunicat, “algunes veïnes i veïnes de Jardinets de Can Fabra s’han organitzat entre elles […] i han presentat una denúncia al Síndic de Greuges al·legant soroll i brutícia durant el període de Festa Major”. Fet que, al seu parer, ha espantat al Districte i ha precipitat el canvi d’ubicació de l’esdeveniment.

Davant de l’argument sobre les molèsties, des de l’FMR tampoc s’estan d’ironitzar de la decisió en preguntar-se sobre el soroll que implícitament genera una Festa Major. A més, acusen als mateixos veïns i veïnes d’haver-se dedicat en el passat “a llençar globus d’aigua a l’equip de so de la Festa Major Reivindicativa”. Fet que, com resulta obvi, posa en perill la costosa infraestructura i la seguretat dels operaris i artistes. Tal com recalquen, l’FMR “sempre ha respectat i complert l’horari acordat amb el Districte pel que fa a les activitats que ha programat, especialment en els concerts de nit”.

En paral·lel, també denuncien que “Barcelona en Comú i PSC, en comptes de respectar el dret a fer ús i donar vida a les places i els carrers del poble durant l’any i especialment per Festa Major, no ha fet front a la situació i ha posat per davant els interessos privats“. De fet, la intenció de l’FMR és tornar l’any vinent a Jardinets de Can Fabra, tot i la “destresa” del Districte en fer-los “marxar” de Sant Andreu de Palomar.

Davant d’un Govern al qual titllen d’“elitista” per posicionar-se “enfront del poble”, els organitzadors asseguren que aquest 2017 es quedaran al Bon Pastor, on confien “en una bona rebuda per parts de les seves veïnes”. Si més no, en declaracions a aquest mitjà de comunicació no amaguen la preocupació de veure reduïts els ingressos de la barra, els quals es destinen a pagar als artistes. Si bé fins ara els veïns i veïnes podien anar rotant de l’Envelat a l’FMR, enguany s’hauran de desplaçar expressament fins al Bon Pastor.

Fotografia | Imatge d’arxiu de la Festa Major de Sant Andreu del 2016 / DGM

1 Comentari

  1. Des de fa uns anys, ha anat incrementant les queixes i el malestar dels veïns, cap a l’activitat no només de la festa major, sinó també per a l’activitat que realitzem els joves i les entitats del barri.
    No estic parlant de botellons i quedades al carrer d’aquesta mena, sinó de petits concerts i espais d’entitats on es fan alguns actes de vegades. Només cal veure el grup de facebook ”No ets de Sant Andreu si no…” per veure del que parlo. Les activitats són les mateixes des de fa anys, però la població del barri crec que ha anat envellint i tornant-se intolerant, arribant a queixar-se pel mateix correfoc, el qual ens el fan canviar de recorregut per no molestar en certs carrers (a les 20h), llegint comentaris tals com ”cada cop es tiren més petards” o ”és més llarg”, quan el correfoc porta sent el mateix desde fa anys. Jo formo part de la colla de Diables de Sant Andreu, i ens arriben a denunciar quan fem assemblees, quan de vegades s’assaja o fins-hi tot algun diumenge si hem fet neteja del local un matí. M’entristeix com els veïns no els importa que el barri es torni aburrit i trist, quan sempre hem sigut coneguts per el moviment veïnal i l’activitat dels nostres joves. En fi, tot plegat és molt trist.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt