El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tres Tombs a ralentí

Cultura

Fervor per Sant Antoni i els Tres Tombs. Això és el que s’ha viscut als carrers de Sant Andreu, on milers de veïns han tornat a celebrar la tradicional passejada de carros, cavalls, entitats i autoritats que organitza la Societat per la Festa de Sant Antoni Abad de Sant Andreu de Palomar. Ara bé, hi ha coses que sembla que ja no canviaran mai: mentre una part dels jubilats ha tornat a competir amb els més petits per veure qui arreplegava més caramels, els adults no han cessat de disparar i fer-se selfies amb els animals. El contrapunt: el dol per la defunció del rector de la parròquia, Josep Soler, i la presència d’una quarantena d’animalistes (aquest cop desplaçats per la Guàrdia Urbana).

 

Tal com estava previst, uns 18 conjunts de carros i col·lectius relacionats amb l’hípica i el món rural han sortit cap a les 11:45 hores d’aquest diumenge de la Fabra i Coats. Encapçalats per la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana (enguany sense orquestra), i precedits de la figura religiosa de Sant Antoni, els qui anaven sobre els carruatges no han trigat a llençar els centenars de quilos de caramels a banda i banda del públic.

Una de les absències remarcables d’aquesta 93a edició ha sigut la de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Per tal de cobrir la seva presència, la màxima representació de l’Ajuntament ha recaigut en el seu primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. En canvi, les qui no han faltat a la cita han sigut la presidenta del Districte de Sant Andreu, Montse Benedí, i la regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, qui s’ha estrenat en l’esdeveniment.

Pel que fa a la nota negativa dels Tres Tombs, aquesta ha quedat emmarcada en les reiterades aturades de les carrosses i la distància entre elles, fet que ha provocat una manca de ritme. De fet, aquesta intermitència a l’hora d’avançar s’ha vist especialment agreujada en el tram de la rambla de Fabra i Puig, on els animals han passat gairebé més estona aturats que en marxa. Una circumstància, però, que ha sigut amenitzada amb la Banda Sinfònica de Roquetes de Nou Barris, i la Banda de la Casa de Granada.

L’acció dels animalistes, davant la Parròquia de Sant Andreu // DGM

Per últim, posar de relleu la presència d’una quarantena d’animalistes (més que en edicions anteriors). Si bé la primera part del recorregut l’han vist a banda i banda del passeig de Torras i Bages (a l’alçada de la Parròquia), tan bon punt la cavalcada s’ha començat a dirigir cap a la rambla han decidit entrar en el seguici quan només quedaven tres carrosses per cua. A diferència de l’any passat, però, els agents de la Guàrdia Urbana els han frustrat els plans, ja que els han acabat ubicant al final de la comitiva i els han impedit entrar a les dues voltes que s’han celebrat per Fabra i Puig.

“Hem vingut a denunciar que cap activitat, i menys lúdica, justifica el patiment, la tortura i l’explotació d’un ésser viu”, ha declarat a L’Exprés de Sant Andreu l’activista pels drets dels animals, Xavier Martí. A diferència d’altres anys, enguany l’acció no ha estat dissenyada per plataformes animalistes, sinó que han sigut els mateixos activistes els qui s’han trobat a través de les xarxes socials per dur a terme “una protesta de forma totalment pacífica i respectuosa“. De fet, aquesta s’ha desenvolupat sense incidents.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt