El diari independent de Sant Andreu de Palomar

casa bloc sant andreu 2 DGM

La Casa Bloc acollirà 35 menors estrangers no acompanyants

Societat

A partir de dijous vinent la Casa Bloc començarà a funcionar com un Centre d’Atenció Immediata (CAI) per a menors estrangers no acompanyats (MENA). Així ho ha anunciat tres dies abans de l’apertura la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, arran d’una pregunta d’un veí a l’Audiència Pública. Tal com ha confessat Martín respecte a la rumorologia, “i ha hagut moments en què sabien més des de l’associació de veïns que nosaltres”, alhora que ha admès que “hi ha hagut una mica de dificultat de comunicació amb la Generalitat”.

 

Respecte a l’equipament de la Casa Bloc, aquest dependrà de la DGAIA i serà gestionat per la cooperativa Eduvic. Disposarà de 35 places per a adolescents d’entre 16 i 17 anys principalment i comptarà amb 21 professionals que es faran càrrec dels nouvinguts. Entre aquests, integradors socials, educadors socials, psicòlegs, treballadors socials, traductors, infermers i direcció, tal com ha explicat la directora del complex, Marta Montoya.

La mateixa responsable de la instal·lació ha precisat que el centre que obrirà les portes dijous ja està en funcionament a Horta i que bàsicament “es tracta d’un trasllat”. Segons ha detallat, el CAI és la primera presa de contacte dels menors amb els serveis d’acompanyament que ofereix l’administració. Per aquest motiu, l’equipament no està pensat com un espai d’allotjament, sinó “de passada”. De fet, és en aquest espai on els adolescents passen la seva primera revisió mèdica, són vacunats i els Mossos d’Esquadra els identifiquen per tal de verificar que són menors.

Un cop analitzades les circumstàncies personals de cada jove, seran els professionals els qui els orientin i els derivin al centre que considerin més adient, motiu pel qual alguns podran estar a Sant Andreu entre 24 hores i tres dies, o fins i tot alguns pocs mesos si des d’aquest espai se’ls pot ajudar a ser autònoms. A més, tal com ha precisat Montoya, “els nois que acabin d’arribar no sortiran sols“, de manera que les primeres exploracions que facin pel territori les faran en grups i acompanyats dels educadors.

En cas que s’estableixin una temporada a la Casa Bloc, la responsable del centre ha assegurat que els faran complir unes dinàmiques i uns horaris per tal que no es quedin al carrer: “Hi haurà nois que comencin a fer cursos de català, castellà… i aquests sí que entraran i sortiran sols, però tindran uns horaris i un punt a on anar”, ha sintetitzat. En aquesta línia, els responsables de l’equipament els orientaran en cursos d’idiomes o altres matèries relacionades amb “els usos i costums del país a on han arribat, realització d’activitats esportives i ensenyament d’hàbits, higiene o cura de la llar“, entre d’altres.

Respecte a la rumorologia que pugui suscitar l’obertura del centre, Montoya ha assegurat que són “conscients” del fet que “a cada lloc on hem arribat s’han generat certes pors perquè la premsa tampoc ens ha ajudat”. Per aquest motiu, ha volgut remarcar que “la gran majoria dels nens funcionen molt bé i són molt macos“, alhora que ha destacat que ja s’han posat en contacte amb el teixit associatiu de Sant Andreu perquè puguin participar en les activitats que desenvolupen.

L'equipament de la Casa Bloc és un exemple d'integració social / ARXIU
L’edifici de la Casa Bloc ja ha acollit desenes de famílies refugiades / ARXIU

“La gent parla dels ‘Menas’, però, si els coneixen, passaran a ser per ells el Saïd, el Mohammed, el Rachid… persones que veuran que ho estan passant molt malament, ja que si no mai haurien decidit venir aquí”, ha recordat la directora del CAI. A més, ella mateixa ha assenyalat que “si cap veí veu a un nen a deshores, o no serà nostre o se’ns ha escapat i nosaltres ja l’haurem anat a buscar“. En aquest sentit, ha assegurat que el centre estarà obert a totes les queixes, preocupacions i suggeriments que pugui fer arribar el veïnat a través de l’oficina d’informació que a partir de dimecres s’obrirà a Can Galta Cremat.

Per últim, la regidora ha admès que “és un tema que pot ser delicat“, però ha assegurat que un veïnat com el de Sant Andreu “es pot organitzar perquè tot surti bé“. “És normal que amb el context actual que tenim hi hagi gent que pugui tenir por o no ho vegi clar, però per part nostra ens podran venir parlar i exposar el que necessitin per mirar com entre tots ho arreglem”, ha afegit Martín. “És important que no estigmatitzem als adolescents que es troben en una situació molt complicada; si han vingut aquí, és perquè necessiten un cop de mà”, ha conclòs.

7 Comentaris

  1. Espero un pis de emergencia desde juny de 2018,em sorprèn molt que aquests nens tinguin un lloc per viure abans que jo.
    35 places i 21 persones treballant per a ells i amb ells.
    Ho trobo una manca de respecte.

  2. Está muy bien,pero deberían haber tenido encuenta de jovenes españoles que están desde hace muchos años en la misma situacuon,pienso que ya va siendo hora de no ser tan espléndidos y cuidar al igual de los nuestro,si cabe un poco más que los de fuera y no es racismo simplemente es cuidar un poco más de lo nuestro.

  3. Esto es indignante, con la cantidad de gente nacida aquí, pagando impuestos toda la vida y que necesita ayuda y no se la dan. Y no es racismo, me da igual la raza y/o la lengua, lo que no puede ser es la injusticia.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt