El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Animalistes denuncien “explotació” als Tres Tombs

Societat

Després que l’any passat els animalistes irrompessin per primera vegada als Tres Tombs de Sant Andreu, fonts relacionades amb el moviment ja han assegurat a L’Exprés de Sant Andreu que per aquest diumenge s’està preparant una nova concentració de rebuig que coincideixi amb l’esdeveniment. Tal com exposa el portaveu de ¿Serás su voz?, Jaume Montmany, la celebració de la festivitat de Sant Antoni Abad representa una forma d’“explotació animal”. “Ens cal molta feina de difusió perquè la societat vegi que s’ha de canviar”, emfatitza.

 

“La gent d’esdeveniments com els Tres Tombs s’aferren a la idea que estan continuant una tradició, però al final és un pensament molt limitat creure que està bé fer una tradició”, opina l’activista pels drets dels animals. “Per ells és com si estiguessin fent un homenatge als animals que han treballat la terra i que han ajudat l’home, però en realitat es neguen a reconèixer als animals com a éssers sensibles“, afegeix. De fet, Montmany creu que als organitzadors dels Tres Tombs “els és igual què fer-los als cavalls; els posen un carro de qualsevol pes i els hi fan arrossegar per tots els pobles… No són conscients de l’explotació a la qual sotmeten als cavalls”.

Al seu parer, “hi ha el costum poc reflexionat d’utilitzar als animals des de fa molts anys; ja sigui per les seves pells, el consum o la tracció”. “Tot això s’ha anat fent al llarg dels segles sense considerar mai als animals com a éssers sensibles; nosaltres com a humans tampoc teníem uns drets escrits enlloc, fins que no es va fer la Declaració Universal dels Drets Humans”, recorda. “Aquests drets van sorgir després d’aplicar la lògica, la reflexió i l’observació, perquè vèiem que esclavitzar a una altra persona, assassinar-la o explotar-la no era ètic”, assenyala.

Davant d’aquesta circumstància, l’activista apunta que “si les persones com a éssers sensibles hem aconseguit el dret a ser respectats i a tenir les nostres llibertats, ara cal generar consciència i provocar un punt d’inflexió per extrapolar-lo als animals i acabar amb la terrorífica explotació a què estan sotmesos”. Una explotació que no només relaciona amb el sistema de consum, sinó també amb la dels espectacles culturals.

El carruatge de les autoritas polítiques, presidit per Ada Colau / DISTRICTE DE SANT ANDREU

“Hem d’intentar fer veure a la societat que hem d’anar una passa més enllà i transcendir aquesta ceguera amb què mirem determinades activitats”, assumeix. “Cal molta feina de difusió per aconseguir el canvi, però també hem de tenir en compte que el vistiplau el donen els governants”. Sota el seu criteri, “si la gran majoria de les persones deixéssim de fer determinats consums i critiquéssim com s’esclavitza als animals, la classe política també es veuria obligada a prendre decisions“.

Tot i això, des dels moviments animalistes critiquen la reacció de partits i governants respecte a aquests plantejaments: “Només hem de tenir en compte que els polítics són els primers a pujar als carruatges dels Tres Tombs; la mateixa alcaldessa Ada Colau va accedir a eliminar els carruatges turístics del centre, però l’any passat també va pujar a un dels carros de Sant Andreu”, recorda.

Fotografia | Districte de Sant Andreu

4 Comentaris

  1. Ho sento però no estic d’acord. El fet dels Tres Tombs a Sant Andreu de Palomar no només és una tradició, que ho és, és un homenatge a les feines del camp i al passat agrícola del nostre poble. Més de 150 masies i cases de pagès documentades en tot el territori de l’antic municipi andreuenc. Qui més sensible amb cuidar i protegir els cavalls, ases i mules que el propi pagès i pageses ja que era la seva eina de treball. Que es manifestin els “animalistes”? Hi tenen tot el dret, però també tenim tot el dret de seguir commemorant la festivitat dels Tres Tombs. Ara, que el seu fonamentalisme animalista no eviti que milers d’andreuencs i andreuenques gaudeixin d’una de les festes més ben arrelades a casa nostra. I si us plau, que no comparin el patiment dels braus amb Els Tres Tombs. I abans de fer proclames contra la celebració de la Festa de Sant Antoni que es documentin bé i si poden que visitin el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs. En sortiran molt més ben informats del perquè de la commemoració i tradició. I no m’avergonyeixo gens ni mica de defensar la festivitat.

    • Pau, i cal fer-ho amb els carros carregats amb tones de palla, fusta o pedres? Cal fer-los regalimar suor i fer-los treure baf del seu llom per a impressionar a la gent? Cal fer que morin d’esgotament o sobre-esforç com ha passat en alguns pobles com ara Torrelles de Llobregat fa un parell d’anys?

  2. Anom, no van pas tan carregats com abans. I crec que es fa un gra massa. Que es manifestin tenen tot el dret, però també els que volem gaudir de la festa també hi tenim dret. Espero que els primers respectin els segons.

    Salut.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt