El diari independent de Sant Andreu de Palomar

tres tombs infernals 7david garcia mateu

Els Tres Tombs tornaran a canviar de recorregut

Cultura

Segon cap de setmana de l’any; diumenge de Tres Tombs a Sant Andreu de Palomar. La festivitat de Sant Antoni Abat tornarà a bolcar als veïns i veïnes al carrer. Aquest cop i per segon vegada consecutiva, amb un nou recorregut i canvis significatius com a conseqüència de les diverses obres que estan en marxa al nucli urbà.

 

Per començar, la concentració de carrosses no es durà a terme a l’interior de la Fabra i Coats com ha sigut habitual en els darrers anys, sinó que es localitzarà a partir de les 10 hores al Parc de la Maquinista (Bon Pastor). Ja a les 11:30 hores els carruatges es dirigiran a la porta de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, des d’on el mossèn Josep Soler beneirà als cavalls i tots els animals que el veïnat desitgi cap a les 12:15 hores.

Com ja va succeir l’any passat, els Tres Tombs tampoc se celebraran entre el carrer Gran, Malats i Torras i Bages, sinó que es desplaçaran a la zona de la rambla de Fabra i Puig. De totes maneres, un cop beneïts els carros i carruatges tornaran a passejar per Torras i Bages – Palomar i carrer Gran. Ara bé, en comptes de dirigir-se directament fins a la rambla, la comitiva baixarà abans per Joan Torras per tornar al passeig de Torras i Bages i enllaçaran cap a Segre, continuaran per Virgili i pujaran per la rambla de l’Onze de Setembre.

Un cop arribats a l’alçada del carrer Gran de Sant Andreu (l’inici oficial del passeig de Fabra i Puig) començaran els veritables Tres Tombs, els quals pujaran i baixaran per ambdues calçades de la mateixa rambla fins a l’altura de Concepció Arenal. Totes unes tres voltes que prometen tornar a ser històriques i un nou bany de caramels pels més menuts.

En referència a la seva antiguitat, l’historiador Pau Vinyes recentment ha trobat referències a l’hemeroteca de l’antic diari La bandera catalana, on s’assenyala que la festa de Sant Antoni Abad es porta celebrant a Sant Andreu de Palomar com a mínim des de 1893 (molt més abans del que es creia; el 1924). A més, fins i tot l’exemplar de l’època sembla assenyalar que la cavalcada feia més anys que es duia celebrant.

Veïnes recullen els caramels dels Tres Tombs / DGM

Per últim, recordar que a l’edició de l’any passat, els Tres Tombs de Sant Andreu es van veure marcats per les consignes crítiques d’una trentena d’animalistes que es van concentrar contra l’explotació animal. Tal com reivindicaven en unes pancartes exhibides a la plaça d’Orfila: “Els cavalls estan al planeta amb nosaltres, no per nosaltres”. Tot i la manifestació, la 91a edició oficial dels Tres Tombs es va celebrar amb absoluta normalitat i va aconseguir aplegar a més de 9.000 andreuencs i andreuenques al carrer, segons la Guàrdia Urbana.

Com és habitual, la nit anterior de dissabte la plaça de Can Fabra tornarà a acollir els Tres Tombs Infernals que organitza La Satànica de Sant Andreu. L’espectacle teatral de foc i música començarà a les 20:30 hores i enguany l’escenificació de la llegenda sobre com Satanàs va temptar a Sant Antoni amb els plaers de la beguda i el sexe s’ambientarà en una unitat d’urgències d’un hospital.

1 Comentari

  1. A pagès els matxos i els cavalls eren considerats tan necessaris que s’en tenia molta cura. Crec que Sant Antoni és una ocasió que tenim d’honorar-los i admirar la seva bellesa.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt