El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Gerard Sentís. BeC

‘La lluita contra l’atur, una prioritat a Sant Andreu’

Opinió

A les darreres comissions consultives vam presentar les dades d’atur al nostre Districte. Sant Andreu és el tercer districte de Barcelona amb major nombre de persones aturades. Si la taxa d’atur a nivell de ciutat és de 7.3%, al Districte és de 8.2%. Cal destacar, a més, que dos barris estan substancialment per sobre d’aquesta dada, Bon Pastor (9%) i la Trinitat Vella (13.7%). I, com acostuma a passar, les dones en són més afectades, ja que el 56.3% de les aturades són elles.

 

És per això que el passat dijous 22 de març vam constituir la Taula d’ocupació del Districte, una de les mesures incloses al Pla de Desenvolupament Econòmic del Districte aprovat el passat mes de juliol. La valoració de la primera trobada no pot ser més positiva, ja que hi van assistir tots els agents convocats: cinc associacions de comerciants, quatre eixos comercials i dos centres ocupadors, a més del personal de Barcelona Activa i del Districte implicat en aquests temes.

Tots els actors van compartir la necessitat de conèixer-se i treballar plegats per poder fer front a les dades d’atur abans esmentades. Si bé és cert que les eines i competències d’un Districte són poques, això no ens ha de suposar quedar-nos de braços creuats. El compromís de l’equip de govern és establir una bona xarxa per detectar les necessitats i potencialitats que tenen els nostres barris.

Una altra bona notícia que hem conegut darrerament és la convocatòria d’una nova reunió de la Taula del Polígon del Bon Pastor. Diverses empreses, així com associacions i personal de l’Ajuntament i Barcelona Activa, ens vam reunir al Centre Cívic del Bon Pastor per treballar qüestions urbanístiques, com l’obertura del carrer Cordelles; impulsar la figura del gestor de la mobilitat del polígon, que ha de vetllar pel compliment del Pla de Mobilitat sostenible al polígon (2013-2018); conèixer la tasca de dinamització que està duent a terme Barcelona Activa; i posar-nos nous reptes en matèria d’economia circular per al polígon. És en aquest darrer aspecte on el polígon té marge per créixer, especialment de la mà d’algunes empreses que ja estan compromeses amb la sostenibilitat, i amb un nombre d’ocupació de naus industrials que ha crescut els darrers anys.

Barcelona Activa també juga un paper fonamental als nostres barris amb projectes com el Recondeix, que forma dones perquè obtinguin el carnet de conduir i puguin dedicar-se professionalment al repartiment o la logística. El projecte Reempresa garanteix la transmissió de negocis en marxa entre persones que el volen traspassar i aquelles que volen iniciar-se en el món del comerç o la restauració sense assumir els riscos de començar de zero. Aquests dos són tan sols dos exemples d’èxit que estan funcionant a Sant Andreu.

L’Economia Social i Solidària, un compromís ferm amb el territori

Un element que el Pla de Desenvolupament Econòmic situa com a prioritari en la lluita contra l’atur i l’ocupació de qualitat és l’aposta per l’economia social i solidària, que genera al voltant del 8% del total de l’ocupació a Barcelona i el 6% del PIB de la ciutat. Al Districte, juntament amb Barcelona Activa i en el marc del Pla de Barris, s’ha impulsat amb èxit el punt itinerant d’assessorament en economia social i solidària als barris de Bon Pastor, la Trinitat Vella i Baró de Viver.

També s’estan arrelant nous projectes que transformen l’economia de Sant Andreu i la vinculen al territori. El nou local d’Alencoop, la constitució de la Taula d’Economia Social i Solidària del Districte, l’aposta per la Fira d’Economia Social i Solidària, el suport a cooperatives de consum, la feina conjunta amb la Xarxa d’Economia Social de Sant Andreu… són tan sols algunes de les accions dutes a terme en aquest sentit.

Per últim, també cal destacar el projecte del B-Mincome, que impulsa el Rec, la moneda social que es podrà utilitzar als barris de la franja Besòs i que garanteix un suport al comerç de proximitat. Així doncs, sense caure en posicions cofoistes i autocomplaents som exigents amb la lluita contra l’atur, vetllant per una ocupació de qualitat, lligada als nostres barris. Volem un Sant Andreu digne per viure i amb feina per a tothom.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Opinió

‘Com una baula’

Com una baula s’encadenen els pensaments i saltes de l’un a l’altre
Vés a dalt